
Ülkemizin dört bir yanında farklı iklim koşulları bulunuyor. Hal böyle olunca kullandığımız depolar, soğukta donabilir, sıcakta aşırı ısınabilir. Bunun yanında 3 tonluk su deposu modelleri dondurucu soğuğun ve güçlü sıcaklık etkilerine karşı dayanıklı olarak üretilir. Bakımı ve temizliği doğru şekilde yapıldığında deponuzu uzun yıllar güvenle kullanabilirsiniz. Deponuzu korumak istiyorsanız, bunun en en kolayı tankı evin veya garaj gibi alanlarda ve gölgede kullanmaktır. Bunun yanında deponuzu çatı arasına da koyabilirsiniz, böylece dışarıdaki hava koşullarından etkilenmeyecektir.
Deponuzu korumanın bir diğer yolu ise toprak altına gömülen depoları kullanmaktır. Yer altına gömülen tanklara, toprak yalıtım sağlar. Böylece bu depolar, hava ve çevre koşullarından etkilenmez, aksine daha dayanıklı hale gelir. Özellikle soğuk bölgelerde kış aylarında donma riskini önemli ölçüde azaltabilir. Eğer deponuzu dışarıda kullanmak istiyorsanız, tankınızın etrafına izolasyon malzemesi sarmak, kışın donmasını, yazın da aşırı ısınmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Özellikle polietilen ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklarda uygun izolasyon önlemlerinin alınması büyük önem taşımaktadır. Böylece deponuzu hava şartlarından koruyabilirsiniz.
Toprak Altı Depoların İçerisinde Neler Depolanabilir?
Ülkemizin pek çok farklı yerinde toprak altına gömülen depolar kullanılmaktadır. Nitekim yer altına gömülen tanklar, hava koşullarından, yer üstüne konulan depolara göre daha az etkilenmektedir. Bunun yanında dışarıdan gelebilecek hasarlara karşı daha dayanıklı olmaları nedeniyle çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Bu kapsamda yer altına gömülen 5 tonluk su deposu modelleri ortama ve amaca uygun şekilde kullanılırsa, uzun yıllar kullanılabilir. Bu kapsamda bizlerde araştırdık ve bu depoların içerisinde depolanabilecek içerikleri aşağıda listeledik.
-
Sulama İçin Su
Tarla ve bahçelerin sulanması için yeraltı depolarında su depolanabilir. Özellikle yağmur suyunun toplanıp kullanılması su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlar.
-
Yakıt depolaması (dizel ve benzin)
Tarım makinelerinde ve traktörlerde kullanılan akaryakıtın yeraltı tanklarında depolanması, uzun süreler boyunca güvenli bir şekilde depolanmasını mümkün kılmaktadır. Yakıt yanıcı bir içerik olduğu için toprak altına gömülen depoların içerisinde bu tarz tehlikeli içeriklerin depolanması daha güvenli olacaktır.
-
Gübre ve tarım ilacı depolaması
Katı, sıvı gübre ve tarım ilaçlarını bu depolarda depolayarak ihtiyaç halinde kolayca ulaşabilirsiniz. Ancak bu tarz kimyevi içeriklerin depolanmasının ardından deponun kapağı sıkıca kapatılmalıdır. Yalnızca ihtiyaç halinde depolanan içeriğe ulaşılmalıdır.
-
Foseptik depolaması
Kanalizasyon sisteminin bulunmadığı yerlerde bazen yer altı depoları foseptik tankı olarak kullanılmaktadır. Nitekim ülkemizin köy gibi yerlerinde foseptiğin bazen direkt olarak doğaya aktığını görebiliyoruz. Böyle bir durum yaşanmaması adına toprak altına gömülen depolar foseptik olarak kullanılıyor. Foseptik pis bir içeriktir. Depo toprak altında olduğu için foseptik gibi pis bir içerik hem görünmeyecek hem de kokmayacaktır.
-
Gıda depolaması
Yer altına gömülen bu depolar gıdaların depolanması için idealdir. Özellikle uzun süreli depolama yapılmak isteniyorsa bu depolar, depoladığınız içeceği veya yiyeceği hava ve çevre şartlarından koruyacaktır.
Kimyevi Ürünlerin Depolaması İçin Kullanılacak Depolar Hangileridir?
Kimyasal ürünlerin güvenli bir şekilde depolanması için doğru tank seçimi çok önemlidir. Nitekim su deposu fiyatları uygun olduğu için pek çok farklı depo kullanabilirsiniz. Ancak doğru depoyu seçtiğinizde, deponuzda korozyon ve çürüme riski çok az olur. Bu kapsamda uzun süreli depolamaya dayanıklı depolar kullanmalısınız. Kimyasal ürünlerin depolanmasında amacına ve özelliklerine uygun tank seçimi önemlidir. Bu depolar ise aşağıdaki gibidir.
-
Polyester tank
Polyester kullanılarak üretilen tanklar genellikle kimyasalların depolanmasında kullanılır. Kimyasallara karşı son derece dayanıklı, hafif ve montajı kolaydır. Pek çok farklı asit ve alkalilere dayanıklıdır. Ayrıca tarım ilacı ve endüstriyel kimyasalların depolanmasında da uygundur. Bunun yanında talep edilirse daha aşındırıcı kimyasallar için deponun içerisinde bazı kaplamalar yapılabilir. Böylece deponun kimyevi ürünlere karşı dayanıklılığı artırılmış olur.
-
Polietilen tank
Polietilen kullanılarak üretilen tanklar bazı kimyasalların depolanması için oldukça uygundur. Darbelere karşı ve paslanma oldukça dayanıklıdır ve dışarıda da kullanılabilir. Deterjan gibi kimyasalların üretiminde bu depolar çok fazla kullanılıyor ancak çok fazla aşındırıcı kimyasallar için bu depoların kullanılmasını önermiyoruz.
-
Paslanmaz çelik tank
Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklar, adı üzerinde korozyona uğramaz ve paslanmaz. Bu kapsamda güçlü kimyevi ürünlerin depolanması için uygundur. Bu deponun kapağı kapatıldığında son derece hava geçirmez hale gelir. Böylece kimyevi bir içeriği uzun süreli depolayabilirsiniz.
-
Toprak altı tanklar
Tehlikeli maddelerin depolanmasında yer altına gömülen tanklar kullanılarak güvenlik sağlanabilir. Özellikle yanıcı ve aşındırıcı kimyevi ürünlerin depolanması için bu tarz depoların kullanılmasını öneriyoruz.