Günümüzde bu depolar pek çok amaç doğrultusunda kullanılmaktadır. Genel kullanım amacı doğrultusunda bakacak olursak bu depolar içerisinde bir sıvı veya gıdanın muhafaza edilip, ihtiyaç anında kullanılmasını sağlayan araçlardır diyebiliriz. Yağmur suyu toplama işlemini ilk kez duyan insanlar bu sistemleri efektif bulmazlar fakat bu sistemler suyun korunması adına uzun vadede oldukça efektif ve etkili tek sistemdir.
Depolar üç farklı hammadde kullanılarak üretilmektedir. Bu hammaddeler polietilen, polyester ve paslanmaz çelik sacdır. Yağmur suyu hasadında da en çok polietilen su deposu kullanılmaktadır. Bunun sebebini ise bu depoların tasarımsal olarak daha fazla seçeneğe sahip olması ve fiyat olarak da daha uygun olmasına bağlayabiliriz. Ayrıca bu depoların kullanıcısına sunduğu pek çok avantaj bulunmaktadır. Yağmur suyu hasadı sistemlerinin içermesi gereken bileşenleri anlatacağız fakat öncelikle bu depoların avantajlarına odaklanalım.
Bu depolar üretim standartları gereği orjinal hammadde renginde üretiliyor olsalarda müşteri istekleri doğrultusunda herhangi bir renge boyanabilmektedir. Bu durum da kullanıcıya renk çeşitliliği avantajı sunar.
Bu tankların en büyük özelliği uluslararası seviyede kabul görmüş gıdaya uygunluğu bulunmaktadır.
Bu tanklar UV stabilizasyonludur. UV stabilizasyon anlamı, bu tanklar içerisine Güneş ışınlarını almıyor yani yüksek ultraviyole ışın dayanımı var demektir. Böylece bu depoların içerisinde yosun ve küf oluşmaz. Daha sağlıklı bir ortam oluşmaktadır.
Bütün depolar imalat hatalarına karşı iki yıl boyunca firmamız garantisi altındadır. Bu yüzden bu depoları alırken içiniz rahat olsun.
Üretim esnasında hurdadan dönüştürülmüş hammadde veya depoya zarar verecek herhangi bir renklendirici malzeme kullanılmaz. Bu sayede bu depolar uzun ömürlü olmaktadır.
Polietilen hammadde kullanılarak üretilen bu depolar monoblok yani tek parça şekilde üretilirler. Böyle üretilmesi bu depoların temizliğini kolaylaştırmaktadır.
Bu depoların avantajlarını öğrendiğimize göre artık yağmur hasadı ile ilgili bileşenlere geçelim. İşte yağmur hasadı için olması gereken bileşenler;
Yağmur Toplama Alanı
Yağmur toplama sistemleri için en önemli alanlardan bir tanesi de yağmur toplama alanlarıdır. Çünkü suyun kaynağı olan bölge olacaktır. Daha minimal sistemlerde bu alanlar çatı olarak nitelendirilebilir. Fakat yağmur toplama alanında dev bir proje yapılacaksa yağmurun bolca yağdığı bir bölge seçilmelidir. Bu tarz dev projelerde genellikle huni şeklinde mimariler kullansa da bir mühendisten bilgi alıp, binayı daha çok yağmur toplama alanı oluşturacak biçimde tasarlanmasını isteyebilirsiniz.
Yağmur Suyunun Toplanacağı Alan
Yağmur suyu toplama sistemleri ile ilgili en önemli komponentlerden birisi de toplanan yağmur suyunun muhafaza edilmesidir. Bu işlemi ise daha çok su tankları oluşturmaktadır. Bu alanlarda daha ekonomik olması adına bazen polietilen hammadde kullanılarak üretilen depolar da kullanılabilir, daha sağlam ve daha büyük hacimler isteyen kullanıcılar da paslanmaz sac kullanılarak üretilen depoları tercih edebilirler.
Bu konuda evlerde yağmur hasadı yapacak kullanıcılar genellikle polietilen hammadde kullanılarak üretilen depoları kullanmaktadır. Çünkü bu depolar toprak üstü kullanıldığı gibi toprak altı su deposu olarak da kullanılabilmektedir. Hemen hemen her ihtiyaca uygun depolar bulabilirsiniz. Öte yandan dev projelerde kullanılacak depolar için markalar paslanmaz sacdan üretilen depolar tercih etmektedirler. Bunun sebebi ise paslanmaz çelik sac hammaddesi bu depoların yerinde montaj seçeneği ile yerinde kurulmasını sağlamaktadır. Hal böyle olunca istenen hacimdeki ve büyüklükteki depolar girişi zor olan mekanlara girilip kurulabilmektedir. Ayrıca bu depoların ayakları da bulunmaktadır. Bu sayede yer ile teması da oldukça azdır.
Yağmur Suyunun Dağıtılması
Yağmur suyu hasadı sistemleri sayesinde, yağmur suları tekrar kullanıma sunulabilir. Bu sistemler sayesinde su sorunu yaşayan veya yakın gelecekte yaşaması öngörülen yerlerde su sorunu çözülebilir. Bu suların depolanma aşamasında kullanılan depolar üretilirken manşon takılır. Bu manşonlar gıdaya da uygun olması açısından paslanmaz pirinçten oluşurlar. Çeşme olarak da bu depolara hemen hemen her yerden bulunabilen çeşmeler takılabilmektedir. Bu çeşmeler sayesiden depo içerisinde biriken yağmur sularını dağıtabilirsiniz. Ayrıca sonradan hacim büyütülmek istenirse birden fazla deponun arasında bağlantı kurulabilmektedir. Bu sayede su birden fazla depo arasında da dağıtılabilmektedir.
Yağmur Suyunun Kullanılması
Yağmur suyu hasadını kurma sebeplerimizden bir tanesi de bu suları kullanmak istiyor olmamız. Yağmur suyu sistemini bu aşamaya kadar kurduk aslında fakat kurulduktan sonra da dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Özellikle evlere kurulan bu sistemlerde, yağmur suyunun girdiği depo ağzına bir filtre koymak gerekmektedir. Bu sayede çatıda bulunan veya yağmur suyu toplama alanında bulunan yabancı maddelerin depo içerisine girmemesi sağlanır.
Bu suların daha çok temizlik ve bitki sulama gibi alanlarda kullanıldığı bilinse de yeterince filtre ederseniz içme suyu olarak da kullanabilirsiniz. Bunun için arıtma cihazları da bulunmaktadır.
Yağmur Suyu Hasadının Döngüye Dönüştürülmesi
Son olarak yağmur suyu toplama sistemlerimizi kurduk. Akabinde bu suları kullandık diyelim. Bu sistemlerin asıl amacı bu suları tekrar tekrar kullanıma sokmaktır. Bu sistemler sayesinde doğaya verilen zarar önemli ölçüde azaltılmaktadır. Bu yüzden su hayattır diyerek bu sistemlerin kurulmasını destekliyoruz.
Yağmur Suyu Hasadı Neden Önemlidir?
Yağmur suyu hasadı maliyetleri azaltmak konusunda oldukça önemlidir. Hele ki enflasyonun hayatımızı önemli ölçüde etkilediği şu günlerde oldukça önem arz etmektedir. Fakat bu sistemler düşündüğümüzden çok daha önemlidir.
Bilim insanları Dünya’yı yakın gelecekte bekleyen susuzluk ve kuraklık olduğunu ön görmektedirler. Belirlenen bazı büyük şehirler arasında Meksika, Sydney ve İstanbul’da bulunmaktadır. Bu şehirlerin ortak özellikleri ise içerisinde nüfus olarak çok insan barındırmasıdır. Fakat bu şehirler arasından Sydney bu sorunu şehrin belirli noktalarına kurdukları yağmur toplama sistemleri sayesinde çözmüş görünüyor. İstanbul’da da böyle bir sorun yaşanmaması adına bu sistemlerin yaygınlaştırılması gerekmektedir.
Öte yandan baktığımızda günümüzde dahi susuzluk yaşayan bir şehir bulunmaktadır. Oda Güney Afrika bölgesindeki Cape Town şehridir. Bu şehirde öyle bir kuraklık mevcut ki en değerli şey su diyebiliriz. Bu şehirde bir kova su tekrar tekrar kullanılmaktadır. Eğer orada olsaydık bir kova suyu ellerimizi yıkamak için kullanırken aynı suyu tuvalet için de kullanırdık.
Geleceği ve suyumuzu korumak adına bu sistemler önemlidir. Bu yüzden en azından evinize bu sistemleri kurmanızda fayda var. Ayrıca hiç birşey kaybetmezsiniz. Kolayca kurulur ve su faturanıza pozitif etki eder. Suyumuz önemlidir. Suyumuzu birlikte kurtarabiliriz.