Yaşadığımız dünyada kullandığımız bütün su kaynakları aslında yağmur suyudur. Denizlerimiz, doğal kaynak sularımız, barajlarımızdaki sular, termal kaynaklar vb. tüm su kaynakları yağmur damlalarının toprağa düşmesi ile oluşmaktadır. Farklı alanlarda biriken yağmur suları insanların ihtiyacı için değişik şekillerde kullanılmaktadır. Yağmur suyu hasadı ile kendi kullanılabilir su kaynağımızı oluşturabilir ve birey olarak doğal su kaynaklarımızı kullanıma çevirerek üstümüze düşen sorumlulukları yerine getirebiliriz.

Yağmur suyu hasadı nedir?

“SU” her zaman insanlığın en temel ihtiyaçlarından biri olmuştur. Eski dönemlere ait olan tarihi yapıların etrafında çeşitli su kuyuları ve sarnıçlar hepimizin dikkatini çekmiştir. Geçmiş dönemlerde büyük barajlar olmadığı için insanlar kullanım sularını bu alanlar sayesinde karşılamaktaydı. Amaç doğal olarak oluşan yağmur sularının büyük miktarlarda toplanması ve kullanılması amacı taşımaktaydı. Eski zamanlarda yer alan bu anlayış günümüzde yağmur suyu hasadı denilen yenilikçi bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Amaç her zaman en temel ihtiyacımız olan suyu basit, ekonomik ve hızlı bir şekilde karşılamak olmuştur.

Günümüzde çeşitli gelişmiş ülkelerde sıklıkla kullanılan yağmur suyu hasadı, ülkemiz ve su sıkıntısı çeken diğer ülkelerde yeterli oranlarda kullanılmamaktadır. Yağmur suyu hasadı basit olarak yağmur sularının toplanması ve geri kullanımı olarak tanımlanmaktadır. Su hasadı çevreyi ve doğal kaynaklarımızı korumak adına önemli bir işleve sahip olan bir yöntemdir. Ayrıca yağmur sularını toplayarak geri kullandığımız için ekonomik anlamda yüksek geri kazanımlar oluşturmaktadır.

Polyester yağmur suyu depoları
Polietilen yağmur suyu depoları

Yağmur suyu hasadı nasıl yapılır?

Sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında yağış miktarının artması ile yağmur suyu depolama işlemi için uygun koşullar oluşmaktadır. Özellikle kış aylarında yağan kar ve buzla kaplı çatılarda eriyen sular kullanımı verimli sular olarak kabul edilmektedir. Bu su kaynaklarını toprak altına veya toprak üstüne yerleştirilen büyük tonajlı yağmur suyu depoları ile toplayarak geri kullanım için saklayabilirsiniz.

20 ton yağmur suyu deposu
40 ton yağmur suyu deposu
60 ton yağmur suyu deposu
80 ton yağmur suyu deposu

Yağmur suyu nasıl depolanır?

Yağmur sularının depolanması için sürekli insan gücüne gerek duyulmamaktadır. İşlemlerin en başında oluşturulan sistemler ile yağışlar sonrası yağmur suyu toplama işlemi otomatik olarak ve basit bir şekilde yapılabilmektedir. Yağmur suyu hasadının yapılabilmesi için aşağıda yer alan kurallar ile sistemlerinizi hızlı bir şekilde oluşturabilirsiniz;

  • 1- Yağmur sularının verimli olarak toplanmasını sağlayacak bir yapının olması gerekmektedir.
  • 2- Yağmur sularının oluşturulan kanallar ile toprak altında veya toprak üstünde saklanabileceği yağmur suyu deposu olmalıdır. Karmod Kompozit & Plastik olarak çeşitli plastik ve polyester yağmur suyu hasadı depoları ile yüksek kalitede depolama çözümleri üretmekteyiz.
  • 3- Binalarda, çatılarda, tarlalarda, bahçelerde vb. yerlerde kanalların ve oluklu su toplama sisteminin olması gerekmektedir.
  • 4- Toplanan sulardaki atıkların depoya dolmasını engelleyecek çeşitli filtre kısımları kanallara, depo önlerine veya içlerine yerleştirilmelidir.
  • 5- Depolanacak fazla yağmur suyunun tahliyesi için depoda çeşitli tahliye çıkışları olmalıdır.
  • 6- Toplanan yağmur sularının evlerde veya bahçelerde geri kullanımı için deponun olduğu alanda su motoru ile basınçlı su çıkışı oluşturulmalıdır.

 

Yağmur suyu içilebilir mi?

Yağmur sularının güvenli olup olmadığı her zaman insanlar arasında tartışılan bir konudur. “Yağmur suyu içilebilir mi?” sorusunun cevabı bazen evet bazen de hayırdır. Bu konuya biraz daha detaylı bakalım.

Yağmur suları atmosferden yeryüzüne inerken havadaki çeşitli kirleticileri toplayarak yeryüzüne iner. Direk olarak bir kabın içerisine biriktirilen yağmur suları içilebilir fakat içerisinde oluşabilecek kimyasal kirleticilerin önüne geçebilmek için suyu kaynatıp soğuttuktan sonra daha güvenli hale gelebilmektedir. Bu şekilde hiçbir risk oluşturmadan yağmur suları içme suyuna dönüştürülebilir.

Yağmur suyu hasadı ile yağmur suyu depolarında biriktirilen sular içme suyu olarak kullanılmamalıdır. Bina, çatı, bahçe veya tarla gibi çeşitli alanlardan yağmur suyu sistemleri ile toplanan sular çeşitli kirli alanlardan geçerek yağmur suyu kanallarına geldiği için içme suyu olarak değil genel kullanım suyu olarak değerlendirilmelidir. Biriktirilen yağmur suları bahçe sulamasında, tuvalet suyu olarak kullanımlarda, çamaşır yıkamada, banyo ve tuvaletlerde genel kullanım suyu olarak vb. gibi alanlarda değerlendirilmelidir.

Toprak altı yağmur suyu deposu
Plastik yağmur suyu deposuFiberglas yağmur suyu deposu

Yağmur suyu nerelerde kullanılır?

Fabrikalar, avmler, hava limanları, askeri bölgeler, stadyumlar, turistik tesisler, şahsi konutlar ve binalar, tarla ve bahçe sulaması vb. olarak insan popülasyonunun çok olduğu ve su ihtiyacının oluştuğu her yerde yağmur suyu kullanımı yapılabilmektedir.

Yağmur suyu hasadının avantajları nelerdir?

Yağmur suyu hasadının çeşitli avantajları ve üstünlükleri bulunmaktadır. Oluşturulacak yağmur suyu toplama sistemlerinin yatırım ve işletme maliyetleri düşüktür. Bireysel veya şirket olarak oluşturulan bu sistemler mal sahibine ait olacağından depo içerisinde biriktirilen suların kullanımı sonucunda hiçbir şekilde ekonomik olarak bir faturalandırmaya maruz kalmamaktasınız. Biriktirilen suyun en büyük avantajı bedelsiz olarak kullanımını yapabilmenizdir. Yağmur suyu hasadı ile mevcut su kaynaklarının kullanımını koruyabilirsiniz. 2020 senesinin sonlarında ortaya çıkan barajlardaki su azlığı ülkemizdeki su tüketiminin hangi boyutlara geldiğini göstermektedir. Hazır su kaynaklarının kullanımına yönelik artış ile ilerleyen senelerde ciddi kuraklık ve su kıtlıklarıyla karşılaşma ihtimalimiz yüksektir. Bu gibi sorunların oluşmaması için bireysel veya şirketler olarak yağmur suyu hasadı sistemlerine yönelerek kendi su ihtiyacımızı karşılayacak seviyeye gelmemiz gerekmektedir.

İletişim Formu
Sepetinizde şuan ürün var