Son yıllarda bu depolar, kullanıcısına sunduğu avantajlar ve fiyat performansı sayesinde oldukça popüler olmuşlardır. Günümüzde çevremizde nereye baksak bu depoların kullanıldığını görmekteyiz. Bu depoların genel kullanım amaçlarına baktığımızda görmekteyiz ki sıvıların veya gıdaların depolanıp, ihtiyaç hasıl olduğunda tahliye edilerek kullanılmasını sağlayan araçlardır. Yağmur suyu hasadı sistemlerinin çatıyla olan bağlantısını anlatacağız fakat ilk önce biraz su tanklarını tanıyalım.
Bu depolar üç farklı hammadde kullanılarak üretilmektedir. Bu malzemeler polietilen, polyester ve paslanmaz sacdır. Polietilen hammadde kullanılarak üretilen depolar toprak üstü kullanıldıığı gibi toprak altı su deposu olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolar yerinde montaj seçeneğine sahiptir.
Gelelim yağmur hasadı sistemlerinin çatılarınıza nasıl bağlayacağınıza, aslında kurulum olarak oldukça kolay bir mühendisliği bulunmaktadır. Çatılarınız bu sistemler için yağmur toplama alanlarıdır. Bu alanlara yağmur yağar ve bu alanlar aracılığı ile yağmur suyu çatı saçaklarına dolmaya başlar. Bu saçakların bağlı olduğu borular aracılığı ile sokağa tahliye olur. Fakat sokağa tahliye olması toplanan bu suların zayi olması anlamına gelir.
Çatılarımıza yağan yağmur sularını kurtarabiliriz. Bu kurtarma durumu da su tankları aracılığı ile yapılabilmektedir. Suyun sokağa tahliye olan borusunu gerekirse biraz kısaltıp, bir su tankı koymanız bu sistemin kurulmasına olanak tanıyacaktır. Fakat deponuzun su giren kısmına bir filtre takmanız çatıdaki yabancı maddelerin deponuzun içerisine girmesini engeller. Bu sular genellikle temizlik ve bitki sulama gibi işlemlerde kullanılmakta fakat bu suları daha detaylı bir filtreden geçirerek içme suyu olarak da kullanabilirsiniz.
Dev Projeler Kapsamında Yağmur Suyu Hasadı Nasıl Yapılıyor?
Çatılara yağan yağmurun suyunu su tankları aracılığı ile depolamak, bu depoların daha çok bireysel kullanım alanına girmektedir. Fakat yağmur toplama sistemleri dev projeler kapsamında da yapılabilmektedir. Bir şehrin veya bir ülkenin su ihtiyacı bu dev projeler sayesinde giderilebilmektedir.
Bu depolara kurumsal kullanım açısından bakıldığında hammadde depolanması, taşınması veya üretim bantlarından çıkan gıdaların ve sıvıların depolanması içinde kullanılabilmektedir. Kurumsal manada yağmur sularını depolanıp evlere satılması da söz konusudur. Zira Sydney gibi şehirlerde bu durum yapılabilmektedir.
Bu tarz dev projeler genellikle yağmurun bol olduğu bölgelere konumlandırılmaktadır. Genellik huni biçiminde bir mimariye sahip olan bu yapılar yağmur suyu toplama alanını olabildiğince geniş ve depolara doğru akacak biçimde meyilli inşa edilmektedir. Bu tarz projelerde hem yerinde montaj seçeneği olmasından hem de ebat çeşitliliği çok olmasından dolayı paslanmaz su deposu kullanılmaktadır. Ayrıca bu depolar yine paslanmaz çelikten üretilen ayaklara sahiptir. Bu sayede bu depoların yer ile teması oldukça azdır. 500 litreden başlayarak 100.000 litreye kadar büyüyebilen ebat seçenekleri mevcuttur. Ayrıca ebatlar büyüdükçe bu depolara ekstra olarak merdiven de takılmıştır.
Dünya’mızı Bekleyen Su Sorunları Nelerdir?
Tüketim çağındayız. Yediğimiz içtiğimiz şeyler dahil her şeyi tüketmeye meyilliyiz. Suyumuzunda bir sonu var ve bilim insanları Dünya’daki belirle şehirlerin yakın bir gelecekte su sorunu yaşayacağını söylüyorlar.
Günümüzde de su sorunu yaşayan bir şehir bulunmaktadır. Bu şehir Güney Afrika bölgesindeki Cape Town şehridir. Bu şehirde komşunuzun arabasını temiz göremezsiniz çünkü su araba yıkanmayacak kadar değerlidir. Hatta bu ülkedeki insanlar bir kova suyu defalarca kullanmaktadır.
Artan nüfus kişi başına düşen su miktarını azaltmaktadır. İleride su problemi yaşayacak şehirlerden birisi olan Sydney bu problemi yağmur suyu hasadı ile çözmüştür. Daha doğrusu bu problemini daha ileri bir geleceğe taşımıştır. Şehrin belirli noktalarına kurdukları dev yağmur suyu tesisleri ile bu şehrin su sorununa çözüm olmuştur.
Su Sorunlarımızı Çözebilecek Olan Depoların Özellikleri
Su sorunumuzu çözebilecek ve yağmur suyu toplama sistemlerinin önemli bir komponenti olan depoların Genel olarak özelliklerini ele alacağız. Bu özellikleri iki kategoride ele almamız gerekiyor. Bu kategoriler hammadde özellikleri ve teknik özellikler olmak üzere ikiye ayrılır.
Hammadde İle İlgili Özellikler
Bu tankların en büyük özelliği uluslararası seviyede kabul görmüş gıdaya uygunluğu bulunmaktadır.
Bu tanklar UV stabilizasyonludur. UV stabilizasyon anlamı, bu tanklar içerisine Güneş ışınlarını almıyor yani yüksek ultraviyole ışın dayanımı var demektir. Böylece bu depoların içerisinde yosun ve küf oluşmaz. Daha sağlıklı bir ortam oluşmaktadır.
Bütün depolar imalat hatalarına karşı iki yıl boyunca firmamız garantisi altındadır. Bu yüzden bu depoları alırken içiniz rahat olsun.
Üretim esnasında hurdadan dönüştürülmüş hammadde veya depoya zarar verecek herhangi bir renklendirici malzeme kullanılmaz. Bu sayede bu depolar uzun ömürlü olmaktadır.
Teknik Özellikler
Polietilen hammadde kullanılarak üretilen bu depolar monoblok yani tek parça şekilde üretilirler. Böyle üretilmesi bu depoların temizliğini kolaylaştırmaktadır.
Bu depolar üretim standartları gereği orjinal hammadde renginde üretiliyor olsalarda müşteri istekleri doğrultusunda herhangi bir renge boyanabilmektedir. Bu durum da kullanıcıya renk çeşitliliği avantajı sunar.
Çalışma sıcaklığı olarak ise hepsinin en soğuk çalışma sıcaklığı -5 derecedir. En sıcak çalışma sıcaklığı ise polietilen depolarda +50, polyester depolarda ise +60 derece, paslanmaz sactan üretilen depolar ise +80 dereceye kadar dayanabilmektedir.
Manşon olarak ise hepsinde gıdaya uygun olması açısından paslanmaz pirinçten manşon kullanılamaktadır.
Nakliyesi kolaydır.