Günümüzde birçok farklı alanda, birçok farklı depolama ürünü kullanılmaktadır. Çünkü depolama ürünlerinin hammaddelerine göre farklı özellikleri bulunmaktadır. Bu kapsamda polyester su deposu modellerinin kimyasal dayanıklılığı yüksek olduğu için endüstri sektöründe kimyasal depolamak için çok kullanılmaktadır. Polietilenin gıda temasına uygunluğu olduğu için ise gıda üretiminde kullanılmaktadır. Paslanmaz çelik sağlam ve steril bir malzeme olduğu için ilaç sektöründe çokça kullanılmaktadır.
Ülkemizde, küresel ısınmanın da etkisiyle bir çevre bilinci oluşmuştur. Çevresel farkındalığın artması ve suyun korunması ihtiyacının öncelik listesinde üst sıralarda yer almasıyla birlikte, birçok kişi yağmur suyu hasadı yapmaya başlamıştır. Yağmur suyunun toplanması ve gelecekte kullanılmak üzere depolanması fikri, belediye su kaynaklarına olan talebi azaltarak su faturalarını düşürüyor. Bu uygulama yalnızca su tasarrufuna yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda çevreyi sızma ve erozyondan da koruyor.
Neden Yağmur Suyu Hasadı Yapmalısınız?
Yağmur suyu hasadı, genellikle bireysel olarak evlere konumlandırılan sistemlerdir. Yağmur suyunun toplanmasının ev sahipleri ve çevre için birçok faydası vardır. Birincisi, toplanan yağmur suyu sulama, tuvalet sifonu, araba yıkama ve diğer tüm içme dışı amaçlar için yeniden kullanılabilir. Yağmur suyu kimyasal içermez. Su yumuşak olduğundan hem bitki hem de ev kullanımına uygundur. Bu tarz sistemler kurarken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu sistemlerde 4 tonluk su deposu gibi depolama ürünleri kullanabilirsiniz. Olukların, drenaj borularının ve depolama tanklarının, toplanan suyu kirletmeyecek, toksik olmayan, gıda açısından güvenli malzemelerden yapıldığından emin olun. Bu kapsamda plastik kullanılmasını öneriyoruz. Suyu kirletebilecek organik kalıntıları ve birikimleri önlemek için yağmur suyu toplama sisteminizi temiz ve bakımlı tutun.
Yağmur Suyu Hasadı Sistemi Nasıl Kurulur?
Yağmur suyu hasadı, çevre dostu bir su yönetimi yöntemi olarak son yıllarda popülerlik kazanmıştır. Bu sistem, yağmur suyunu toplayarak, onu evde veya bahçede çeşitli amaçlarla kullanmanıza olanak tanır. Bu tarz sistemlerde genellikle bir su deposu modelleri kullanmak gerekmektedir. Böylece suyu daha güvenli bir şekilde depolayabilirsiniz. Bir yağmur hasadı sistemi kurmak aslında oldukça kolaydır. Sizlerde bir yağmur hasadı sistemi kurmak istiyorsanız, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Olukların ve Boruların Montajı
İlk olarak, yağmur suyunu toplayacak olukları monte edin. Olukların çatınızın kenarına doğru eğimli olduğundan emin olun, böylece su düzgün bir şekilde akabilir. Ancak bu tarz bir oluk sistemi hemen hemen hali hazırda bütün evlerde bulunmaktadır.
Depolama Tankının Kurulumu
Depolama tankını, genellikle evin dışında veya bodrum gibi uygun bir alanda yerleştirin. Tankın yerleştirileceği alanın düz ve stabil olduğundan emin olun. Tankı yerleştirdikten sonra, boruları tankın girişine bağlayın.-
Filtreleme
Suyun temiz kalmasını sağlamak için, tankın girişine ek filtreler takabilirsiniz. Bu, sudaki ince partikülleri ve mikroorganizmaları filtreleyerek daha temiz su elde etmenizi sağlar. Eğer yağmur suyunu evde kullanmak istiyorsanız, bir pompa sistemi kurarak suyu ev tesisatına bağlayabilirsiniz. Alternatif olarak, suyu bahçe hortumlarına veya sulama sistemine bağlayarak doğrudan kullanabilirsiniz.
Kurulum Sonrası
Yağmur suyu hasadı sisteminizin düzgün çalışması için düzenli bakım gereklidir. Olukları, filtreleri ve tankı düzenli olarak temizleyin. Ayrıca, sistemde herhangi bir tıkanıklık veya sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Depolama tankındaki su seviyesini ve suyun kalitesini izlemek de önemlidir.