Toprak altı su depoları genellikle yakıt ve mazot tankı olarak kullanılsa da aslında pek çok ihtiyaca yanıt verebilirler. Bazı kullanıcılar sıvıları yer üstündeki ısıdan korumak amacıyla da toprak altı su depolarını kullanmaktadır. Bunun yanı sıra toprak altı depo kurulurken beton döküldüğü için topraktan depoya herhangi bir küf veya bakteri temas etmez. Polietilen toprak altı depoları gıda depolanmasına da uygundur. Özellikle salamura deposu olarak da çokça kullanılmaktadır.
Öncelikle depolanacak sıvıya uygun bir depomu ona bakmalıyız. Bazı kimyasallar madde ve kimyasal karışımlar basınç açığa çıkarırlar. O yüzden depolayacağınız sıvının toprak altı su deposunda depolamaya uygun bir sıvı olduğundan emin olunuz.
Sonraki aşama ise toprak altı su deponuzun belirli periyotlar ile temizliğini yapmak. Şunu unutmamalısınız ki deponuza yapacağınız en büyük iyilik onu temizlemektir. Temizliğinizi yaparken, depoladığınız sıvıya zarar vermeyecek temizleyiciler seçmeniz gerekmektedir. Temizlerken deponun her bölümünü ovalamanız önemlidir.
Toprak Altı Depolar Yer Altına Nasıl Gömülmelidir?
Toprak altı depolar polietilen ve polyester malzemelerden imal edilmektedir. Toprak altı depoların kurulumuna başlanmadan önce, kurulum kılavuzu incelenmelidir. Projede incelenecek noktalardan bahsedecek olursak, deponun gömüleceği yer, zeminin ve toprak yapısının uyumluluğu, oluşabilecek maksimum yeraltı su seviyesi ve toprağın drenaj kabiliyeti ve son olarak deponun üzerinde oluşacak maksimum ağırlıklar analiz edilmelidir.
Deponun yerleştirileceği yer iş makinası ile kazıldıktan sonra zemine demir çubuklarla desteklenecek şekilde beton atılmalıdır. Depo yerleştirilmeden önce betonun iyice kuruduğundan emin olunmalıdır. Toprak altı su deposu, beton dökülen zemine vinç yardımı ile indirilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta depo duvarının en yakın toprağa yakınlığı her köşesinde aynı olması gerekmektedir. Sonraki aşamada ise depo su terazisi ile dengeye alınmalıdır. Bu işlemlerin amacı ise deponun çukur içerisinde daha sağlıklı bir şekilde yerleştirilmesidir. Keza bütün bu işlemlerden sonra deponun boş kalan yanlarına ince inşaat kumu ile kademeli olarak doldurulur.
Bütün bu işlemler sırasında eş zamanlı olarak deponun içine su ile doldurulmalıdır. En son işlem olarak depo kapak kısmına kadar kum ile doldurulur. Doldurular ince kum düzlenir. Bunun yanı sıra Karmod Plastik, birkaç adet depoya boru yardımıyla paralel veya seri bağlantı yaparak depo hacmini artırır. Böyle çoklu depo senaryosunda ise her iki depo arasında 50 cm boşluk olmalıdır. Bütün bu işlemlerden sonra dışarıdan sadece deponun kapağı görünür. Bu tarz bir durumda deponun çevresine çit vb. ile çevirerek, depoyu güvene almanız önerilir.
Bir başka toprak altı su deposu ise polyesterden imal edilir. Polyester toprak altı depolarda orjinal renk ve beyaz renk seçenekleri mevcuttur. 400 litre kapasiteden, 100 ton kapasiteye kadar büyüyebilir. Her ihtiyaca uygun olarak üretilmektedir. Yine polyester depoların toprak üstü modellerinde yerinde montaj seçenekleri de mevcuttur.