Yağmur suyu tarım için değerli bir kaynaktır. Doğru şekilde toplanıp kullanıldığında tarım alanındaki kuruluğu önlemeye ve su masraflarını azaltmaya yardımcı olabilir. Tarım alanlarında kurulacak olan yağmur suyu sistemi için polietilen dikey deposu modelleri kurulabilir. Yağmur suyu düzgün depolanmadığı takdirde kolayca kirlenebilir. Tankınızı temizleyerek ve yosun oluşumunu engelleyebilirsiniz. Bununla birlikte depoladığınız yağmur suyunun daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz. Tarımda yağmur suyu hasadı, tasarruf sağlayan bir su kullanım yöntemi olmasının yanında çevre dostudur. Bu kapsamda yağmur hasadı yapmak da oldukça kolaydır. Yağmur suyu sistemini kurmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Çatılardan yağmur suyu toplama

Tarım alanlarında evinizin ve ahırınızın çatıları büyük miktardaki yağmur suyunu toplamak amacıyla kullanılabilir. Çatıya düşen yağmur suları, oluklar vasıtasıyla toplanarak depolarda veya yeraltına gömalen depolarda depolanır. Basit bir yöntem ama bir de filtreleme sistemi eklerseniz sulama ve temizlik amaçlı da kullanabilirsiniz.

  • Zemin eğimi kullanılarak su toplama

Bu biraz zoraki olabilir ama bir diğer seçenek ise doğal arazinin avantajlarından yararlanmaktır. Tarlanın çevresine sığ hendekler açarak suyun alçak alanlara akmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede yağmur yağdığında su israf olmaz ve bitkilerin köklerine ulaşabilir.

  • Büyük tankların kullanımı

Eğer büyük miktarda suyu depolamak istiyorsanız, büyük bir depo kullanabilirsiniz. Özellikle kurak bölgelerde, kış mevsiminde yağışlardan gelen yağmur suyunun depolanması, tarım alanları için su temininin sağlanmasına yardımcı olabilir.

Tarım Alanlarında Neden Depo Kullanılır?

Tarımda kullanılan depoların uygun şekilde bakımı önemlidir. Nitekim tarım için istikrarlı su temini olmazsa olmazdır. Depolama ürünleri, hava koşullarından bağımsız olarak suyun depolanması, ihtiyaç duyulduğunda depolanan suyun kullanılmasını sağlar. Ayrıca su dışındaki içeriklerin depolanması için de kullanılmaktadır. Bu kapsamda bir tarım arazisinde kullanılan 5 tonluk su deposu modeli pek çok farklı içeriğin depolanması için kullanılabilir. Tarım alanlarında bir depoya sahip olmanın, pek çok faydası vardır. Sizinde tarlanız varsa bir tane kullanmanızda fayda var, çünkü bu sadece suyu değil aynı zamanda tarım için ihtiyaç duyulan tüm sıvıları depolamanızı sağlayacaktır. 

Yağışın az olduğu, yaz dönemlerinde bile, tankınızda su depoladığınız sürece içiniz rahat olabilir. Su dolu deponuzu tarlalara su gönderen sulama ekipmanları ile birleştirildiğinizde verimli bir şekilde sulama yapılabilir. Deponuzun olması, özellikle büyük tarım arazilerinde su sıkıntısının önlenmesine yardımcı olur. Bu depoları yağmur suyu hasadı yapmak için de kullanabilirsiniz. Nitekim yağmur suyu hasadı su faturanızı azaltmanızı sağlar. Yağmur suyunu depoladığınız depoya, filtre takıldığında, su, ekinlerin sulanmasında ve hayvanların içme suyu olarak da kullanılabiliyor.

Eğer büyük miktarda tarım ilacı veya gübre kullanıyorsanız bunları büyük tanklarda depolamanız daha uygun olur. İhtiyacınız olduğunda doğru miktarda tarım ilacı veya gübre alıp, püskürtme işlemi ile tarlanızı ilaçlayabilir veya gübreleyebilirsiniz. İnek veya tavuk gibi hayvanların su ihtiyacı için su temini gerekmektedir. Bu tanklar aracılığı ile hayvanlarınıza su verebilirsiniz. Bununla birlikte sağdığınız ineklerden gelen sütü depolamak için de kullanabilirsiniz. 

Tarımda Toprak Altı Depoların Kullanımı

Tarımda suyun, gübrenin ve hasat edilen ürünlerin uygun şekilde depolanması önemlidir. Özellikle yeraltına gömülen tanklar, hava durumundaki değişimlerinden daha az etkilenir çünkü toprak depoya doğal bir yalıtım sağlar. Tarımda 10 tonluk su deposu modelleri pek çok avantaj sağlıyor. Su ve gübre depolama, hasat edilen ürünü depolama, araziyi etkin kullanma gibi pek çok alanda faydalıdır. Uzun vadeli bir bakış açısıyla bakıldığında bu, daha verimli bir tarıma ve daha çevre dostu bir kullanım olacaktır. 

  • Su depolama ve sulama verimliliği

Yer altına gömülen tanklardan kullanarak yağmur suyunu depolayabilir ve ihtiyaç halinde kullanabilirsiniz. Özellikle depolar damla sulama sistemleriyle birleştirildiğinde tarla sulama daha da kolaylaştırmaktadır.

  • Gübre ve tarım ilacı depolaması

Gübreler ve tarım ilacı uygun şekilde depolanmadığında çevreye zarar verebilir. Yer altında depolanması, sayesinde bu tarz içerikler daha güvenli bir şekilde depolanabilir.

  • Hasadın depolanması

Patates ve soğan gibi sebzeler, daha uzun süre taze kalmalarına yardımcı olmak için yeraltına gömülen tanklarında depolanabilir. Toprak depoya yalıtım sağladığı için deponu niçerisinde sabit bir sıcaklık ve nem olduğundan doğal bir buzdolabı olarak kullanılabilir.

  • Alanın verimli kullanımı

Tarım alanlarında yeterli alana sahip olmak önemlidir. Bir tankı yer üstüne yerleştirmek işinizi zorlaştırabilir, ancak yer altına gömmek arazinin daha iyi kullanılmasına yardımcı olabilir.

  • Foseptik 

Tarım alanları genellikle ülkemizin yerleşim yerlerine uzak bölgelerinde kaldığı için kanalizasyon gibi hizmetler götürülemiyor. Hal böyle olunca insanlar toprak altına gömülen depoları, foseptik deposu olarak kullanıyor. 


 

İletişim Formu
Sepetinizde şuan ürün var