
Ülkemizin hemen hemen her yerinde tarım alanları bulunmaktadır. Gübre, tarım alanlarında yetiştirilen ürünlerin verimliliğini artıran önemli bir kaynaktır, ancak gübre polietilen toprak altı depolar kullanılarak depolanmalıdır. Uygun şekilde depolanmadığı takdirde gübrenin kalitesi bozulabilir, tarlanız ve çevre üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Deponun yerinin seçimi de önemlidir. Önemli olan nemden uzak, kuru ve iyi havalandırılan bir yer seçmektir. Özellikle kimyasal gübreler nemi emmeye meyilli olduklarından hava almayan depoların kullanılması tavsiye edilir.
Organik gübrelerde ise fermantasyon süreci ilerledikçe ısı oluştuğundan uygun havalandırmanın sağlanması gerekir. Yetersiz havalandırma, deponun iç sıcaklığın çok fazla artmasına neden olabilir, bu da yangın riskine yol açabilir. Bu nedenle çoğunlukla kapağı olan depolar kullanılıyor. Ayrıca farklı gübre türlerinin karıştırılmasından da kaçınılmalıdır. Gübrenin içerisindeki maddeler birbirleriyle kimyasal reaksiyona girerek gübrenin etkisini azaltabilir. Özellikle azot ve fosfat bazlı gübreler uzun süre aynı yerde depolandığında topaklanabilir. Yani depolayacağınız gübreye göre depo seçmek oldukça önemlidir.
Çevreyi de düşünmeyi unutmamalıyız. Yağmur sularından akan gübreler yakınlardaki su kaynaklarını kirletebilir. Özellikle gübre depolaması hususunda dikkat edilmesi gereken pek çok farklı husus bulunuyor. Uygun depolama, gübrenin kalitesinin korunmasını sağlamanın yanı sıra sağlıklı ürünlerin büyümesine ve sürdürülebilir tarıma da olanak sağlar.
Tarım Alanlarında Neden Depolar Kullanılıyor?
Tarım alanlarında pek çok farklı içeriğin depolaması için depolama ürünleri kullanılmaktadır. Sadece hasat kalitesini korumak değil, yakıt, su, gübre, tarım ilacı gibi maddelerin uygun şekilde depolanması, güvenli ve sürdürülebilir tarımın sağlanması için de önemlidir. Bu kapsamda bazen milenyum depolar kullanılabiliyor. Tarım makinelerinin ve traktörlerin çalıştırılması için gereken yakıtın doğru yerde depolanması gerekiyor. Açık havada benzin gibi yakıtların bırakılmaması gerekir. Aksi halde açık alanda duran yakıt uçabilir. Bu nedenle yakıtın paslanmaz çelik kullanılarak üretilen bir tankta depolanması ve ateşten ve direkt güneş ışığından uzak tutulması gerekir.
Zirai faaliyetlerde de suyun önemi büyüktür. Özellikle damla sulama sistemleri için bu depolar kullanılmaktadır. Yağmur suyu hasadı yapmak için de bu depolar kullanılıyor. Bu sistemler sayesinde tarım alanında sulama daha sürdürülebilir oluyor. Bu sayede küresel ısınmanın etkileri azaltılabilir. Hasat edilen ürünlerin depolanması da bu depolarda yapılabiliyor. Uygun sıcaklık ve nemi koruyabilen bir depo kullanırsanız hasat ettiğiniz ürünün kalitesinde bir kayıp olmadan depolayabilirsiniz. Nitekim hasat edilen ürünlerin pazara sunulmaya hazır hale gelene kadar güvenli bir şekilde depolanmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle tahıl ve sebzelerin depolaması için silo depolar kullanabilirsiniz. Bu depoların kapaklı ve kapaksız modelleri bulunuyor. İhtiyacınıza göre depo seçip satın alabilirsiniz.
Tarım ilacı ve gübrelerin dikkatli bir şekilde depolanması gerekiyor. Uygunsuz depolama yöntemleri, yalnızca depolanan içeriğin etkisinin azalmasına neden olmakla kalmayıp, aynı zamanda çevreye de olumsuz etki edebilir. Nemden ve direkt güneş ışığından uzakta olan bir depo kullanılması önerilir. Ayrıca foseptik gibi pis içeriklerinde depolanması önem taşıyor. Atığa uygun depolar ile foseptiğin doğaya gitmesi yerine depolara gitmesini sağlayabilirsiniz. Depoların doğru kullanımı tarımsal verimliliği ve sürdürülebilirliği artırabilir.
Tarım Alanlarında Çok Kullanılan Polietilen Depoların Özellikleri
Tarımda kullanılan içeriklerin ve suyun doğru depolanması son derece önemlidir. Bunlar arasında polietilen kullanılarak üretilen tanklar, dayanıklılığı ve kullanım kolaylığı nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Hafif olmalarına rağmen sağlamdırlar ve çeşitli kullanımlara uygundur, bu sayede ülkemizde polietilen yeni nesil depolar oldukça popülerdir. Polietilen kullanılarak üretilen tankların en büyük avantajı paslanmaz ve çürümez olmasıdır. Tarım alanlarında farklı olarak, su, gübre, tarım ilacı gibi içerikler depolanabilir. Bir diğer önemli avantajı ise hafif olmasıdır. Kurulumu ve taşınması kolaydır ve tam olarak ihtiyacınız olan yere yerleştirilebilir. Bu kullanım kolaylığı sayesinde deponuz boşken, istediğiniz yere taşıyabilirsiniz.
Bu depolar pek çok farklı hava ve çevre koşullarına karşı dirençlidir. Bu depolar dışarıda dahi kullanıldığında pek çok farklı etkene karşı dayanıklıdır ve uzun yıllar kullanılabilir. Bu nedenle tarlalarda sulama, sıvı gübre depolama gibi çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Ayrıca polietilen kullanılarak üretilen tanklar kapağı kapatıldığında hava sızdırmazlığına sahip olup, içlerindeki içerikleri dış etkenlerden korur. Su, tarım ilacı gibi içerikler güvenli bir şekilde depolanabilir. Polietilen kullanılarak üretilen tanklar özellikleri itibariyle birçok kullanım alanına uygun olup, işlerin daha rahat yapılmasını sağlayan önemli bir araçtır.