Son zamanlarda çevremize şöyle bir baktığımızda birçok farklı depolama ürünü görmekteyiz. Bu depolar, bütün sektörlerde kullanılmaya başladı. Özellikle polietilen su deposu modelleri çok fazla kullanılmaktadır çünkü bu depolar hafif ve uygun fiyatlıdır. Ayrıca birçok farklı tasarımda da üretilebilmektedir. Temizliği de en kolay yapılabilen depolar arasında yer alır. Depolama ürünlerini temizleme oldukça önemlidir. Bir diğer önemli husus ise temizlikte kullanılan malzemeler ve kimyasallardır.
İçme suyundan ve gıda sınıfı içeriklere, kimyasallara ve hatta sıvılarda, katı maddelere kadar çeşitli sıvı malzemelerin depolanması bu tanklar içerisinde yapılabilir. Aslında, bu tanklar güvenlik ve kalite açısından büyük bir öncelik verilerek bakımları yapılmalı ve temizlenmelidir. Ancak, temizlik büyük ölçüde depolanan içerik türüne bağlı olacaktır. Farklı depolama amaçları için su tanklarını temizlemek için gereken malzemelere ve kimyasallar farklıdır. Tanktaki içerikten bağımsız olarak, makul herhangi bir temizlik işlemi için olmazsa olmaz olan belirli ekipmanlar vardır. Bunlar, fırçalar ve süngerler bulunur. Fırça ver süngerler tankın duvarlarındaki kiri, pisliği ve diğer kalıntıları temizlemeye yarar. Basınçlı yıkayıcı ise sadece fırçalama yoluyla çıkarılamayan inatçı kirleri ve kalıntıları çıkarmakta çok faydalı hale gelir. Eldivenler, maskeler ve koruyucu gözlükler, özellikle kimyasalların kullanımı söz konusu olduğunda, temizliği yapan kişinin korunmasını sağlamada önemli bir rol oynar.
İçme amaçlı su depolanan tankın temizliğinde hassas olmak gerekmektedir. Bu tarz bir temizlikte Genellikle aşağıdaki malzemeler ve kimyasallar kullanılabilir.
- Hafif Deterjan: Zehirli olmayan bir tür gıda uyumlu deterjan, tankın içindeki herhangi bir organik birikimi ve kiri temizler.
- Sirke: Bu kimyasal olmayan bir alternatiftir, sirkenin antibakteriyel özellikleri vardır. Daha küçük tanklar için daha uygundur, ayrıca güçlü kimyasalların çok sık kullanılamadığı durumlarda kullanılabilir.
- Durulama: Bunun ardından, içme suyunu kirletebilecek hiçbir kalıntı kimyasal kalmadığından emin olmak için çok iyi durulanması gerekecektir.
Gıdaların Depolandığı Depoların Temizliği
Depolama ürünlerinde en çok gıda sınıfı depolama yapılmaktadır. Süt, meyve suyu ve yağ gibi gıda sınıfı sıvıların depolandığı tanklarda toksik kalıntı kalmaması için temizlik güvenli bir şekilde yapılmalıdır. Bu tarz içerikler için 5 tonluk su deposu modellerini kullanabilirsiniz. Polietilen depolar, hem uygun fiyatlı hemde gıda temasına uygundur. Bu konuda kullanılan önemli malzemelerden ilki gıda sınıfı temizlik deterjanlarıdır. Bunlar, gıda maddelerindeki organik kalıntıları zararsız maddelere dönüştürmek için özel olarak tasarlanmış ve formüle edilmiştir. Genellikle deterjanlarla eklenen sıcak su, inatçı kalıntıları çözmek ve parçalamak için kullanılır. Genellikle hidrojen peroksit veya gıda sınıfı dezenfektanlar, temizlikten sonra kalıntı bakterileri ve diğer mikroorganizmaları öldürür. İçme suyu tanklarında olduğu gibi, kontaminasyonu önlemek için iyi durulama gerekir.
Kimyasal Depolanan Tankların Temizlenmesi
Bu depolar içerisinde depolanan en tehlikeli içerikler genellikle kimyasal içeriklerdir. Çünkü seçilecek olan temizleyicinin depolanan içerikle tepkimeye girmemesi gerekmektedir. Bu kapsamda su deposu fiyatları da uygun olduğu için depoladığınız içeriğe en uygun depoyu seçebilir ve satın alabilirsiniz. Daha önce kimyasallar bulundurmuş tankları temizlerken dikkatli olunmalıdır. Bu malzemeler ve prosedürler depolanan kimyasal türüne göre değişecektir.
Bazı kimyasal türleri nötralize edici maddeler gerektirir. Bunlar depolama kimyasalına göre farklılık gösterir. Asidik yapıdaki kalıntılar alkali bir nötrleştiriciye ihtiyaç duyarken, bazik kalıntılar asit nötrleştiriciye ihtiyaç duyar. İç kısmın genel temizliği, çoğu durumda yağlar, boyalar veya çözücüler gibi kimyasalların bıraktığı kalıntılar olduğu için sanayi tipi bir yağ çözücü veya çözücünün kullanılmasını gerektirebilir. Tehlikeli kimyasalların depolandığı tankları temizlemek için eldiven, gözlük ve kimyasala dayanıklı giysiler gibi tam koruma ekipmanları bulunur. Temizlik tamamlandıktan sonra, geride zararlı kalıntı kalmadığından emin olmak için testi yapılmalıdır.
Bulamaçlar gibi sıvılardaki katı parçacıklar tankların içinde kaldığında, tortular biriktiği için temizlik sorunlu olabilir. Bu kapsamda uzun saplı fırçalar kullanılabilir. Bunlar, katı kalıntıları temizlemek için tankın dibindeki ve köşelerindeki yerlere ulaşmak için kullanılır. Mineral birikintileri veya kireç birikmesi durumunda, bu tür birikintileri çözmek için bir kireç çözücü kimyasal kullanılabilir. Basınçlı yıkayıcı, tankın duvarlarına veya tabanına yapışmış olabilecek katıların birikimini gidermede oldukça etkilidir.
Herhangi bir tank türünü temizlerken güvenlik her zaman ilk öncelik olmalıdır. Özellikle temizlik için kimyasallar kullanıldığında, açığa çıkan zehirli gazların solunmasını önlemek için tankın iyi havalandırılması gerekir. Kullanılan temizlik malzemelerine ve daha önce tankın içinde depolanan içerik türüne göre uygun kişisel koruyucu ekipman giyilmelidir. Temizlikten sonra ortaya çıkan atık su, temizlik için kullanılan kimyasallarla birlikte, uygun şekilde bertaraf edilmelidir.