Ülkemizde, birçok farklı alanda depolama ürünleri kullanılmaktadır. Bu depolardan satın alan herkesin ortak bir isteği varsa da bu kesinlikle bu depoların daha uzun ömürlü kullanılması olurdu. Nitekim bu su deposu modelleri oldukça sağlam ve uzun ömürlü olarak üretilmektedir. Ülkemizde yapılar AR-GE çalışmaları sonrasında bu depoların, pek çok farklı koşullarda kullanıldığı ve oldukça uzun ömürlü olduğu tespit edilmiştir. Bu depoların tasarımı, sudan başka birçok türde malzemenin depolanması için tasarlanmıştır. Aslında, çoğu endüstride depolama tanklarında gıda ürünleri, kimyasallar ve hatta buğday ve fasulye gibi hasat sonrasında hemen depolanan ürünler de bulunur. Uygun bakım ve temizlik ile tankın uzun yıllar dayanması sağlanabilir
Depolama ürünleri genel olarak üç farklı hammadde kullanılarak üretilmektedir. Bu hammaddeler polietilen, polyester ve paslanmaz çeliktir. Bu hammaddelerin kendine özgü özellikleri vardır. Bu sebeple ihtiyaçlarınıza uygun malzemeyi seçmeniz gerekmektedir. Su, gıda maddeleri ve kimyasallar, bu tür maddelerin kirlenmemesi ve güvenli bir şekilde depolanması için farklı tank malzemeleri gerektirir. Bu durumda, tahıllar ve hasat edilen ürünler gıda sınıfı bir tankta tutulmalıdır. Bu tanklar genellikle polietilen malzeme ile üretilen tanklardır. Bu depoların uluslararası seviyede kabul görmüş gıda temasına uygunluğu vardır.
Kimyasal depolamak, gıda depolamaya göre çok daha karmaşık olabiliyor çünkü kimyasal türü çok fazla. Bu kapsamda temizleyiciler ve endüstriyel kimyasallar ise özel olarak hazırlanmış kimyasallara dayanıklı bir tankta tutulmalıdır. Bu tarz kimyasal içerikler için bizler polyester kullanılarak üretilen depolama ürünlerini önermekteyiz. Eğer depolanacak kimyasal, etrafa ısı yayıyor ve asidik ise paslanmaz çelikten üretilen depolama ürünlerini öneriyoruz. Tankınız için doğru malzemeyi seçmek, yalnızca deponun ömrünü uzatmakla kalmayacak, aynı zamanda depoladığınız her şeyin kalitesini koruma amacına da hizmet edecektir.
Su Deposunun Konumu Nasıl Olmalıdır?
Depolama ürünleri paslanmaz çelik, polyester ve polietilen hammaddeler kullanılarak üretilmektedir ve bu hammeddelerin farklı farklı üretim şekilleri bulunmaktadır. Ancak paslanmaz çelik ve polyester kullanılarak üretilen depolama ürünlerinin yerinde montaj özelliği bulunmaktadır. Bu sayede bu depolama ürünleri kapısından geçmeyen ancak içerisine kurulum istenen büyük hacimlerdeki depoların kurulumu yapılabilir. Gıda ürünleri veya hatta belirli kimyasallar gibi hassas malzemeleri depolamak için kullanılan tankların sıcaklık dayanıklılığı bulunur. Bu dayanıklılığa göre polietilen depolama ürünleri 50 dereceye kadar, polyester depolama ürünleri 60 dereceye kadar ve paslanmaz çelikten üretilen depolama ürünleri ise 80 dereceye kadar dayanabilmekedir.
Tankın içinde bulunduğu ortam veya çevre, büyük ölçüde tankın ömrünü belirleyecektir. Tank, doğrudan güneş ışığından, kötü hava koşullarından ve ani veya aşırı sıcaklık değişikliklerine neden olabilecek diğer tüm unsurlardan koruyan korumalı bir alana yerleştirilmelidir. Bu hususta polietilen su deposu modelleri kapalı alanlarda kullanılmasını öneriyoruz. Ayrıca, su, kimyasallar veya gıda ürünleriyle kullanım için tasarlandığında yapısal stres nedeniyle zamanla eğilmesini önlemek için tankı düz ve sabit bir yüzeye yerleştirmeniz gerekir. Yapısal stresten kastımız aslında depo boşken hafiftir ancak doldurmaya başladığında gittikçe ağırlaşır ve yapı sabit veya düz değilse yapısal stres oluşur.
Su Depolarında Temizlik Nasıl Yapılır?
Depolama ürünlerinde düzenli olarak temizlik yapılması gerekmektedir. Özellikle gıda depolaması için kullanılan depoların, her kullanımdan sonra temizlenmesini öneriyoruz. Kimyasal depolama için kullanılan polyester su deposu modellerinde temizlik yapılırken, depolanan kimyasal içeriğe uygun temizlik yapılması gerekmektedir. Bu sebeple depoladığınız kimyasal ürün ile tepkimeye girmeyecek temizlik ürünleri tercih etmelisiniz. Yalnızca belirli alanlarda kullanılan depolama ürünlerinin temizlenmesi gerekmez. Bu alanlarda depoların foseptik olarak kullanımı, kirli suyun toplandığı depolama ürünleri ve mazot ve benzin depolamasındaki ürünlerin temizlenmesine gerek yoktur.
Yeraltına konumlandırılan depoların temizliği, yer üstündeki modellere göre bir tık daha zordur. Sürekli kullanım nedeniyle bir tankta kalıntılar birikir ve zamanla yerleşerek hem tankın bütünlüğünü hem de içinde saklanan ürünü etkiler. Bu, özellikle gıda maddeleri veya herhangi bir tür kimyasal depolandığında temizlik daha da önemlidir. Deponun dibinde kalan herhangi bir kalıntı, yeniden depolanacak içeriğin tazeliğini ve saflığını etkileyebilir. Bu nedenle, tankın içerisinde depolanan içeriğin türüne uygulanabilir yöntemlerle periyodik olarak temizlenmesi gerekir. Buğday veya fasulye gibi tarımsal ürünleri depoladıktan sonra ara ara karıştırmanızı öneriyoruz çünkü üstteki ürünlerin nemi kururken, aşağıdaki ürünlerin nemi kalır. Sizler ürünü karıştırdığınızda bütün hasat edilen ve depolanan ürünün nemi buharlaşabilir. Karıştırmadığınız durumlarda ise altta kalan ürün nemden dolayı çürüyebilir.