Ülkemizde, son yıllarda birçok farklı depo modeli kullanılmaya başlandı. Şöyle bir çevremize göz attığımızda birçok farklı su deposu modeli görebiliriz. Bir depo satın alarak kurmak basittir. Özellikle polietilen kullanılarak üretilen modellerin kurulumu çok daha kolaydır. Ancak, önemli hususlar söz konusu tankın düzgün çalışmasını, dayanıklı olmasını ve amacına sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayabilir. Depoyu konumlandırırken, taban konumu ve hatta yerel iklim gibi değişkenler önem arz eder.
Tankınızı nereye koyduğunuz çok önemlidir. Yeniden doldurma ve bakım için oldukça erişilebilir bir alana bakmalı ancak mülkünüzün akışını engellemeyecek bir konumda olmalıdır. Ayrıca bazı depolar çok büyük, geniş veya uzun olabiliyor. Bu kapsamda depo için bir yer bulunması veya bulunduğu yerde depoya kolay bir biçimde erişiminizin olması gerekmektedir. Yağmur suyu toplama için, tank etkili bir yakalama için çatınızdan gelen iniş borularının yakınında olmalıdır. Yerçekimi, daha yüksek bir zemine yerleştirilen tanklarla doğal su basıncını kolaylaştırabilir ve pompalara gerek kalmaksızın daha tazyikli bir su akışı elde edebilirsiniz. Sadece yerleştirdiğiniz yüksek noktanın, suyla doluyken tankın tüm ağırlığını taşıyabilecek kadar sağlam olduğundan emin olmanız gerekir.
Depolama ürünleri genel olarak boşken hafif, ancak doldurulduğunda çok daha ağır olabilir. Örneğin, 1.000 litrelik bir tank, yaklaşık 1 ton suyla doluyken dolayısıyla 1 ton ağırlığa ulaşabilir. Bu ağırlığın, zamanla tankın çökmemesi veya devrilmemesi için sağlam ve düz bir desteğe yerleştirilmesi gerekir. Düz ve dayanıklı bir yüzey sağladığı için beton takviyeli bir taban iş görecektir. Ancak yine de sıkıştırılmış kum veya çakıl gibi diğer malzemeler de kullanılabilir, yeter ki eşit destek sağlasın. Temel düz olmalıdır. Hafif bir sapma bile, tankta çatlaklara veya hatta sızıntılara neden olabilecek düzensiz basınç dağılımına neden olabilir. Temelin tankın tam boyutuna göre inşa edildiğinden ve tam kapasiteyi kaldırabileceğinden emin olmanız gerekir.
Deponuzu Nasıl Güneş Işığından Korursunuz?
Depolama ürünleri hammadde olarak güneş ışınlarına dayanıklıdır ancak yine de güneş ışığı almayan bir yerde kullanılmasını önermekteyiz. Tankın uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalmasının en yaygın sorunlarından birincisi, tanktaki su ısınır ve içme veya soğutma amaçları için uygun olmaz. Ancak bir polietilen su deposu modelleri güneş ışınlarına dayanıklıdır. Tank gölgeli bir yere yerleştirilirse veya yalıtımlı veya UV ışınlarına dayanıklı bir tank satın alınırsa bu tarz sorunlar en aza indirilebilir.
Herhangi bir depoda, tortu birikimini temizlemekten sızıntı veya çatlak olup olmadığını kontrol etmeye kadar yapılması gereken basit rutin bakımlar vardır. Bu nedenle tankınız, bakım yapmak için size yeterli alan sağlayacak bir yere yerleştirilmelidir. Tankınızı sıkışık veya ulaşılması zor bir alana kurmak yerden tasarruf sağlayabilir, ancak bakım zamanı geldiğinde çok elverişsizdir. Tankın etrafında, ihtiyaç duyulabilecek herhangi bir onarımın uygulanmasını ve ihtiyaç duyulduğunda tankın doldurulması ve boşaltılması için erişim sağlamak üzere yeterli boşluk olması gerekir. Özellikle uzun tanklarda, yerinde kurulumda bazen bir erişim merdiveni veya platformu kurmak gerekebilir.
Bulunduğunuz Yerel İklimin Depolar Üzerindeki Etkisi
Hava koşullarının depolama ürünleri üzerinde tahmin edilenden daha fazla etkisi vardır. Daha soğuk bölgelerde, bu, tankın donmaması için yalıtılması veya yer altına gömülmesi gerekir. Bir tank donarsa, kendisine ve borularına ciddi zararlar verir. Bu olursa, en çok ihtiyaç duyduğunuzda suya erişiminiz olmayabilir. Bir polyester su deposu yerinde kurulum özelliği bulunur ve toprak altına gömülebilmektedir. İklimin sıcak ve nemli olduğu yerlerde, tanklar yeterli şekilde havalandırılmalı ve su kalitesini etkileyebilecek aşırı sıcaklık artışını önlemek için örtülmelidir. Ek olarak, kapağı daima kapalı tutulmalıdır, aksi halde deponun içerisine haşereler girebilir. Yağmurlu bir bölgede yağmur suyu depolayabilirsiniz ancak çok fazla yağmur suyunu taşınamadığı durumda yağmur suyunu yönlendirecek bir mekanizmanın olması gerekir.