Depolama ürünleri ev, ticari ve endüstriyel amaçlar için suyu depolamanın önemli bir yoludur. Basit amaçlar doğrultusunda ise genellikle polietilen su deposu modelleri kullanılmaktadır. Tüm depolama ürünleri özünde çok dayanıklı üretilmektedir. Ancak bir süre sonra, en dayanıklı tanklar bile yapısal stres ve yetersiz bakım gibi bir katkıda bulunan faktör veya başka bir faktör nedeniyle sızdırmaya başlayabilir. Sızıntıları erken aşamada tespit etmek ve çözmek, depolanan suyun akmasını önlemek ve tankta daha fazla kirlenme ve gelecekte hasar oluşmasını önlemek açısından oldukça önemlidir.
Depolama ürünleri, her zaman sızıntıya neden olabilecek çeşitli çevresel ve operasyonel faktörlere maruz kalır. Ana nedenleri belirleme konumunda olmak, daha fazla sorunu önlemek için bazı önleyici tedbirler alınabilir. Nitekim dışarıdan hasar alan depolar anında sızıntı yapabilirler. Bazen dışarıdan görünmeyen hasarlar oluşabilir. Bu sebeple daha dikkatli kontrol yapılması önerilmektedir. Dışarıdan hasar alma, metal tanklardaki en temel sızıntı nedenlerinden biridir. Zamanla, korumanın sıfır olduğu tankın etrafındaki alanlarda pas birikmeye başlayabilir, tankın yapısal mukavemetini zayıflatabilir ve içinde delikler veya çatlaklar oluşabilir. Ancak paslanmaz çelikten üretilen depolama ürünleri paslanmaz ve korozyona uğramaz. Bu hususta paslanmaz çelik tercih edebilirsiniz.
Kaynaklı veya birleştirilmiş tanklarda, aşınma, kötü yapı veya malzeme yorgunluğu nedeniyle bir zayıflık kaynağı olabilir. Çoğu zaman, sızıntılar bu tür zayıflıklarda ortaya çıkar. Plastik ve fiberglas tanklar, ultraviyole ışınları, tankın içindeki bir tür kimyasal etki veya aşırı sıcaklık sınırları nedeniyle bozulabilir. Bu, malzemede çatlaklara ve sızıntılara neden olur. Aşırı doldurma veya arızalı ekipmandan kaynaklanan içerideki çok fazla basınç, tankın duvarlarına veya herhangi bir bağlantı parçasına zarar vererek sızıntıya neden olur. Genleşme ve büzülme hususlarının ihmal edilmesi gibi kötü kurulum, tanka aşırı gerilim uygulanmasına ve dolayısıyla sıkıntılara yol açabilir.
Su Depolarında Sızıntı Tespiti Yöntemleri
Ön aşamalarda sızıntı tespiti, daha fazla su kaybını ve hasarı önler. Su depolarında sızıntı tespit yöntemlerinden ilki gözle kontroldur. Tankta düzenli olarak herhangi bir su sızıntısı, pas veya çatlak fark edilebilir ve bu tür sızıntıların erken aşamada tespit edilmesi için bir yöntemdir. Tankın dibinde su birikmesi belirtileri ve tank duvarlarında nem olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Çatlak veya sızıntı çok minimal olabilir. Basınçlı tanklar için, basınç kaybı bir sızıntıya işaret edebilir. Basınç göstergeleri dalgalanmaları izleyebilir ve bir sorun potansiyeli olduğunda sinyal verebilir. Farklı bir yöntem olarak 6 tonluk su deposu içerisine depoladığınız suya gıda boyası veya toksik olmayan bir boya ekleyin. Boyanın boşaltıldığı yol, sızıntının yerini izleyecektir. Boyayı ekledikten sonra renkli suyun belirli alanlardan sızmasına izin verin ve tam olarak sorunlu alanı belirleyin.
Su Depolarındaki Sızıntılar İçin Onarım Çözümleri
Bir sızıntı tespit edildikten sonra, daha fazla hasarı önlemek ve tankın bütünlüğünü sağlamak için hızlı ve geçici olarak onarabilirsiniz. Kalıcı onarım için üreticinize de onarım için başvurabilirsiniz. Bu, özellikle küçük sızıntılar durumunda veya daha kalıcı bir çözüm sağlanana kadar tankın sürekli kullanımda olması gerektiğinde su kaybını önlemede uzun bir yol kat edecektir. Su geçirmez bir malzeme ile sızıntıları geçici olarak durdurmak için küçük bir çatlak veya dikişin üzerine de uygulanabilir. Sızdırmazlık malzemeleri hem metal hem de plastik tanklar için mevcuttur. Sızdırmazlık maddeleri, bağlantı parçaları veya ek yerleri etrafında sızdırmazlık sağlamak için iyidir. Küçük sızıntıların etrafına uygulanabilen sızıntı onarım bandı vardır. Çok geçici bir sızdırmazlık sağlar. Bandın düzgün bir şekilde yapışması için yüzeyin temizlenmesi ve kuruması gerekir. Ancak bu çözümlerin hepsi genellikle geçici olarak kullanılan çözümlerdir.
Deponuzda ciddi sızıntılar varsa veya kalıcı şekilde onarılması gerekebilir. Bu kapsamda metal bir tank korozyon veya çatlak nedeniyle sızdırdığında, etkilenen alanı onarmanın yollarından biri kaynak yapmaktır. Ancak paslanmaz çelikten üretilen su deposu modellerini satın almanız bu hususta önemlidir. Tamamen pas ile kaplı metal bir depo kurtarılamayacaktır. Plastikten üretilen depolarda bulunan hasarlı alanı, plastik eritip plastik bir kaynak aletiyle tekrar kaynaştırarak onarımı gerçekleştirilir. Gelecekteki sızıntıları önlemenin en iyi yolu tankınıza en uzun ömrü kazandırmak için alan sağlayan önleyici bakımdır. Tankınızı olası aşınma, korozyon veya hasar açısından düzenli olarak inceleyin ve küçük sorunları daha büyük sorunlara dönüşmeden önce gidermeniz gerekir. Tankın uygun şekilde kurulumu, tank için uygun seviyelendirme ve destek dahil olmak üzere sızıntıya yol açan stres noktalarını önlemeyecektir. Tortu ve döküntüler zamanla tankta birikerek tankın duvarlarında korozyona veya veya malzemesi üzerinde strese neden olur. Tankın rutin temizliği yoluyla iç durumunun sürekli olarak izlenmesi, erken aşınmayı önlemeye yardımcı olacaktır.