
Depolama ürünleri pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Nitekim bu depolar ağır sanayide de kullanılıyor, evlerimiz de de. Hal böyle olunca su deposu modelleri içerisinde katı, sıvı, organik ve kimyasal pek çok farklı içerik depolanabiliyor. Bunun yanında bazı içeriklerin sevkiyatı için de bu depolar kullanılıyor. Bazı durumlarda, darbelere bağlı olarak veya deponun yüksek bir yerden düşmesi sonucunda deponun yüzeyinde hasarlar oluşabilir. Bu tarz bir hasarın tamirini kendiniz yapmanızı önermiyoruz. Bu kapsamda üreticilerin sizlere sağladığı garantiler bulunuyor. Bu garantilerden faydalanmalısınız.
Bir hasar sonrasında, deponuzu üreticinize getirdiğinizde ise deponuzun tamiri, üretildiği malzemeye göre yapılmaktadır. Bu kapsamda polietilen bir deponun tamiri, polietilen kullanılarak yapılıyor. Paslanmaz çelik bir deponun tamiri paslanmaz çelik ile, polyester bir deponun tamiri polyester kullanılarak yapılmaktadır. Tamir süresi çok kısa olmakla birlikte, tamir sırasına ve hasarın boyutuna göre değişmektedir. Hasarın boyutu büyük ise, üreticiniz size yeni bir depo bile verebilir. Bu kapsamda detaylı bilgi almak için üreticiniz ile konuşmanızı tavsiye ediyoruz.
Su Depoları Nerelerde Kullanılıyor?
Bir deponun içerisinde sadece su değil, kullanıma bağlı olarak farklı malzemelerden ve şekillerde üretilirler ve birçok alanda kullanılırlar. Bu kapsamda 5 tonluk su deposu modelleri su depolanmasının ötesinde gıda, kimyasallar, yakıt ve foseptik de dahil olmak üzere çok çeşitli alanda kullanılır. Kullanıma uygun deponun seçilmesi daha iyi olacaktır. Bu depoların başlıca kullanım alanları ise aşağıdaki gibidir.
-
Su depolama
Depoların en yaygın kullanımı su depolamadır. Evlerde kullanılan yağmur suyu depolarından, büyük kapasiteli endüstriyel depolara kadar pek çok alanda bu şekilde kullanılmaktadır. Tarımda sulama suyunu depolamak için kullanılırken, farklı bir alanda yağmur suyu hasadı için kullanılabilir.
-
Gıda ve içecek endüstrisi
Depolar gıda üretiminde de olmazsa olmazdır. Polietilen kullanılarak üretilen tanklar şurup ve yağların depolanmasında, paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklar ise süt ürünlerinin ve çikolata gibi ürünlerin depolanması ve üretilmesi için kullanılır. Gıda kalitesinin korunması için temizlemesi kolay yapılabilen depolar seçilmektedir.
-
Kimyasal ürünlerin depolanması
Depolar bazı kimyasalların ve sıvıların depolanmasında da kullanılır. Özellikle kimyasal maddelere dayanıklı polyester kullanılarak üretilen tanklar bu tarz kimyevi ürünlerin depolanması için uygundur.
-
Yakıt depolama
Benzin veya dizel yakıtın uzun süreli depolanması için de bu depolar kullanılır. Depolanan yakıt, bazı tarım makinelerin çalıştırılması için kullanılmaktadır.
-
Foseptik
Yer altına gömülen depolar aynı zamanda foseptik tankı olarak da kullanılıyor. Nitekim bazı köylerde kanalizasyon hizmeti bulunmadığı için bu tarz depolar çok fazla kullanılmaktadır.
-
Karavan ve yatlarda
Karavan ve yatlara da taşınabilir su ve yakıt tankları takılıyor. Uzun yolculuklar sırasında sabit bir su temini sağlar.
Karavan ve Yatlarda Kullanılan Depoların Özellikleri
Karavan ve yatlarda suyun sınırlı bir alanda verimli bir şekilde depolanması gerekmektedir. Bu nedenle tankın tasarımı ve malzemeleri sıradan depolama tanklarından farklı özellikler taşımaktadır. Karavan ve yatlarda kullanılan tonluk depo modelleri, küçük bir alanda maksimum işlevsellik sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Hafif ve dayanıklı malzemeler kullanılarak üretilen bu depolar karavanlarda ve yatlarda çok fazla kullanılmaktadır. Nitekim araçların ve yatları içerisi çok geniş olmadığından dolayı depoların da yerden tasarruf sağlayacak şekilde tasarlanması gerekiyor. Genellikle yatay olarak tasarlanan depolar dar alanlara rahatlıkla sığdırılabilir. Karavan ve yatlarda kullanılan tanklar çoğunlukla polietilen veya polyester malzemeden üretilir. Bu malzemeler hafif ancak oldukça dayanıklıdır, su veya pis suyun depolanması için kullanılır ve seyahat sırasında titreşimlere karşı dirençlidir.
Karavan ve yatlarda depolar üç ihtiyaç için kullanılıyor. Bunlardan bir tanesi içme suyu ve duşlar için, webasto gibi ısıtıcılar için yakıt depolaması, kullanılmış atık su ve tuvalet atık suları için ise farklı bir depo kullanılıyor. Ancak araç çok küçükse yakıt için genellikle ekstra depo kullanılmaz. Kullanılan her depo bağımsız bir yapıda olup, temiz suyun kirli suyla karışmasını önleyecek şekilde tasarlanmıştır. Özellikle yatlarda bazı tanklar, uzun yolculuklara dayanıklı olması amacıyla özel bir kaplama ile kaplanabilir. Bunun yanında büyük okyanus ötesine giden gemilerin yüksek kapasiteli tanklara ihtiyacı vardır. Karavanlar veya yatlardan farklı olarak gemilerde, on binlerce litre su veya yakıt depolayabilen devasa tanklar kullanılır.