Günümüzde pek çok farklı depolama ürünü, pek çok farklı sektörde kullanılmaktadır. Ayrıca depolama ürünleri farklı hammaddeler kullaılarak üretilirler. Hatta toprak üzerine konumlandırılan modeller olduğu gibi toprak altı su deposu modelleri de bulunmaktadır. Bu tarz depolama ürünleri üretmek için kullanılan hammaddeler polietilen, polyester ve paslanmaz çeliktir. Hammaddesi her ne olursa olsun, her depo periyodik olarak temizlenmelidir. Temizliğin sıklığı ise depolanan içeriğe göre değişkenlik gösterebilir. Depolanan suyun güvenliğini ve kalitesini sağlamak için uygun tank hijyeni çok önemlidir. İster evde ister endüstriyel bir alanda olsun, her alanda suya ihtiyacımız var. Yani su temel bir ihtiyaçtır ve temiz olması gerekmektedir. Düzgün temizlenmeyen ve bakımı yapılmayan depolar, zararlı bakteriler, algler ve ciddi sağlık riski oluşturan diğer kirleticiler için ideal yaşam alanları haline gelir. Bu bağlamda, bizlerde sizler için bazı araştırmalar yaptık ve depoladığınız suyunuzu veya katı, sıvı fark etmeksizin depoladığınız içeriği güvende tutmak için tank hijyenine duyulan ihtiyaç ve etkili temizlik ve bakım yöntemleri özet halinde sunuyoruz. Ama önce gelin hep birlikte bu depolarda temizlik neden önemlidir, onu öğrenelim.

Su Tanklarında Hijyen Neden Bu Kadar Önemlidir?

Depolama ürünleri özünde uzun süreler boyunca büyük miktarlarda suyu veya içeriği depolamak içindir. Depolama ürünleri içerisinde yalnızca su değil, katı, sıvı, kimyasal veya organik birçok farklı içerik depolanabilmektedir. Depolanan içerik kapsamında depo daha da kirlenebilir. Çünkü tortu, kir ve diğer organik maddeler zamanla tankın dibine çöker ve depoyu kirletir. Özellikle gıda depolaması hususunda deponun her kullanımdan sonra temizlenmesi önemlidir. Gıda depolaması kapsamında ise polietilen kullanılarak üretilen 3 tonluk su deposu modelleri oldukça yeterli olacaktır. Gıda depolaması hususunda bu hammaddenin uluslararası uygunluğu bulunmaktadır. Tanklar düzenli olarak temizlenmezse, içlerinde tutulan su, tankın dibinde bu madde ile kirlenir. Sağlık sorunlarına ek olarak, kötü tutulan bir tankın sonucu olarak kötü kokular ve tatlar olacaktır. Depo temizliği endüstriyel alanda düzenli olarak yapılmaktadır. Depo temizliği bir üretim alanında, üretim aşamasının yalnızda bir adımıdır. Ayrıca depo temizliğinin nasıl yapıldığı da önemlidir. Bu kapsamda kaliteli temizleyicilerin kullanılması gerekmektedir.

Su Depoları İçin Temel Temizlik ve Bakım 

Ülkemizde birçok farklı depolama ürünü kullanılmaktadır. Özellikle ülkemizin Güney Doğu Anadolu bölgesi kurak olduğu için oradaki insanlar kış mevsiminden su depolaması yaparlar. Bu depoların bireysel kullanımına yalnızca bir örnekti. Nitekim su deposu modelleri çoğu zaman endüstriyel alanda da kullanılmaktadır. Bu yüzden depolama ürünleri farklı tasarımlar ve farklı hammaddeler kullanılarak üretilmektedir. Her hammaddenin farklı bir avantajı bulunmaktadır. Ancak bu hammaddelerin ortak özelliklerinden bir tanesi de kolay temizlenebilirlik özelliğidir. Bu kapsamda aşağıdaki adımları takip ederek deponuzun temizliğini yapabilirsiniz.

Temizlik İçin Periyot Belirlemek

Bir depolama ürününü daha uzun ömürlü olmasının nedenlerinden birisi, depoyu düzenli olarak temizlemektir. Bu kapsamda endüstriyel olarak kullanılan depolama ürünleri neredeyse her gün temizlenmektedir. Çünkü sürekli olarak kullanılırlar. Hijyeni korumanın en önemli yolu bir düzen oturtmaktır. Ayrıca temizliğe rağmen deponun sürekli olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Suyun renginde değişiklikler, tortu birikmesi veya olağandışı koku gibi durumlar söz konusu olduğunda temizliğin nasıl yapıldığını tekrar gözden geçirin. Tankı yılda en az bir kez temizlemelisiniz. Tankınızı temizlerken balçık, yosun veya diğer kirleticileri gidermek için tüm yüzeyleri sabunla iyice fırçalamalısınız ki kirler depoya yapışık halde kalmasınlar.

Kaliteli Temizleyici Kullanın.

Depolama ürünü temizlerken, temizleyici seçimi oldukça önemlidir. Çünkü depolanan içerik organikse, temizleyici de organik asidik bir temizleyici olmalıdır. Aksi halde depolanacak olan içerikte zarar görebilir. Bu sebeple temizlerken güvenli, toksik olmayan temizlik ürünleri kullanın. Kalıntı bırakabilecek veya en kötü durumda suyu kirletebilecek sert kimyasallar kullanmaktan kaçının. Çoğu kişi tanklarını temizlemek için özel temizleyiciler kullanıyor çünkü hem bakterileri hem de algleri öldürmede çok etkilidir ve hiçbir kalıntı bırakmaz. Temizledikten sonra, temizleyiciyi çıkarmak için tankı temiz suyla iyice durulayın.

Temizlik Sonrası Yapılacaklar

Genellikle depolama ürünlerinde kapak bölümü bulunmaktadır. Bu bölüm aracılığı ile deponuzu temizleyebilirsiniz. Ancak temizlik sonrası bu kapağın kapalı tutulması önemlidir çünkü herhangi bir döküntüyü, böceği ve hayvanı uzak tutmak için her zaman kapalı konumda tutulmalıdır. Güvenli bir şekilde kapatılmış kapak, deponun dışarıdan kirlenme olasılığını büyük ölçüde azaltır. 

Filtreler

Bir depolama ürününde filtre her iş için kullanılmaz ancak yağmur suyu hasadı gibi sistemlerde filtreler kullanılabilir hatta kullanılması gerekir. Dışarıdan gelebilecek tortunun ve diğer kirleticilerin suyunuza ulaşmasını daha da en aza indirmek için su tankınıza bir filtreleme sistemi takabilirsiniz. Filtreler ayrıca, döküntülerin tanka girmesini önlemek için girişe yerleştirilebilir veya tanktan çıkan suyun temiz olduğundan emin olmak için su çıkışına da yerleştirilebilir. Bu filtrelerin düzenli olarak temizlenmesi veya değiştirilmesi de aynı derecede önemlidir.

Deponun Konumu

Satın aldığınız depo, sıcak veya soğuk bir alanda tutulabilir. Bu kapsamda depolanan içeriğin sıcaklığı da artabilir. Su sıcaklığını belirli bir seviyede tutmak, bakteri ve alglerin çoğalmasını önleyecektir. Yosunlar, her şeyden önce, suyun özellikle sıcak olmasını severler. Eğer mümkünse, tankınız için gölgeli bir alan bulun, aksi takdirde, sıcaklık artışları yosunların yayılmasına yol açabilir.

İletişim Formu
Sepetinizde şuan ürün var