
Ülkemizin pek çok farklı yerinde, pek çok farklı depo kullanılmaktadır. Bu depolar farklı farklı amaçlar için kullanılabiliyor. İsimleri genellikle su deposu olarak anılsa da aslında bu depoların içerisinde katı, sıvı, organik veya kimyasal olan pek çok farklı içerik depolanabiliyor. Tabii ki su depolaması da yapılabilir ancak yakıt depolaması da yapılabilir. Nitekim benzin istasyonlarına dikkatli baktığmızda bu depoların kullanıldığını görebilmekteyiz. Ancak yakıt yanıcı bir içerik olduğu için depolamasında da dikkatli olunmasını öneriyoruz. Yakıt gibi bir içerik yanarsa söndürmesi de bir o kadar zor olacaktır.
Yakıt depolaması tarım alanlarında da çok fazla yapılmaktadır. Nitekim bu tarz hem tehlikeli hem de maddi açıdan değerli bir içeriğin toprak altına gömülen depolarda depolanması çok daha doğru olacaktır. Çünkü yakıt yanıcı olduğu için herhangi bir yangın olması durumunda bir çukur oluşacaktır ve itfaiye ekipleri yangına daha hızlı müdahale edebileceklerdir. Bununla birlikte yakıt toprak altına depolandığından hırsızlığa karşı da güvenli olacaktır. Çünkü toprak altındaki bir içeriğin görünmesi zor olmasının yanında, çalınması için de zaman gerekeceği için oldukça zor olacaktır.
Yakıt Tanklarının Bazı Kullanım Alanları
Yakıt tankları, yakıtın ihtiyaç duyulduğu birçok yerde kullanılır. Genellikle bu depolar polyester veya paslanmaz çelik gibi dayanıklı malzemeler kullanılarak üretilmektedir. Bu kapsamda yakıt ve mazot tankları toprak altı veya toprak üstü olarak kullanılabiliyor. Yakıt tankları sanayi, inşaat, ulaştırma, tarım ve afet önleme gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Her kullanım için uygun malzeme ve tasarıma ihtiyaç duyulur ve güvenlik yönetimi esastır. Bu tankların kullanıldığı bazı alanlar ise aşağıdaki gibidir.
-
Endüstriyel alanlar
Bazı fabrikalar şehir dışında olabiliyor ve büyük miktarda elektrik enerjisi gerektiren makinalar çalışır. Bir elektrik kesintisi sırasında tüm üretim durabilir. Hal böyle olunca bu tarz alanlarda jeneratörler çalıştırılır. En azından makineler güvenli bir şekilde durdurulabilir. Özellikle acil durum jeneratörlerini çalıştıran tanklar afet sonrası olmazsa olmaz ekipmanlardandır.
-
İnşaat alanları
Ağır iş makineleri ve jeneratörlerin yakıt ihtiyacını karşılamak üzere geçici yakıt tankları kullanılmaktadır. Tankların birçoğu taşınabilir olup, saha koşullarına göre verimli yakıt ikmalini sağlayacak şekilde tasarlanabilir. Özellikle küçük hacimli olan depoları elinizle kolaylıkla taşıyabilirsiniz. Yakıt ikmalini depoda bulunan tahliye vanası üzerinden de yapabilirsiniz.
- Ulaştırma sektörü
Gemiler de özel yakıt tankları bulunmaktadır. Özellikle bu tankların hafif olmasının yanı sıra yüksek güvenlik standartlarına da sahip olması gerekiyor. Uzun mesafe taşımacılığında büyük kapasiteli tanklara sahip akaryakıt tankerleri önemli rol oynamaktadır.
-
Tarım
Çiftliklerde bazen tarım makinelerine yakıt sağlamak amacıyla tanklar kurulur. Tarım alanları ülkemizin yerleşim yerlerine uzak bölgelerinde olduğu için yakıt ihtiyacı artıyor, bu nedenle belirli miktarda yakıt stoklamak gerekmektedir.
Polietilen Depoların Bazı Kullanım Alanları
Ülkemizde polietilen kullanılarak üretilen tanklar pek çok farklı yerde kullanılmaktadır. Uygun fiyatlı olduğu için ise günden güne popüler olmaya devam ediyor. Bu kapsamda polietilen su deposu modelleri son derece dayanıklıdır ve birçok alanda kullanılır. Hafif, kolay taşınabilir ve uygun fiyatlı olması nedeniyle küçükten büyüğe pek çok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Polietilen kullanılarak üretilen tanklar, su, kimyasallar ve gıda da dahil olmak üzere çeşitli içerikleri depolamak için kullanılabilir. Hafif, kullanımı kolay ve dayanıklı olması sebebiyle birçok alanda yoğun talep görmektedir. Bu depoların kullanıldığı bazı alanlar ise aşağıdaki gibidir.
-
Ev kullanımı
Bu tanklar uygun fiyatlı olması nedeniyle en çok evlerde kullanılmaktadır. Bazı evlerde yağmur suyu hasadı, foseptik ve bahçe sulama gibi işlemler için depolar kullanılıyor. Yağmur suyu hasadından elde edilen su ise genellikle tuvalet rezervuarında veya banyo temizliğinde de kullanılmaktadır.
-
Tarım ve hayvancılık
Tarımda sulama ve gübre depolama amaçlı kullanılır. Hava koşullarına karşı yüksek dayanıklılığa sahip olması ve dış mekanlarda kullanıma uygun olması avantajına sahiptir. Hayvancılık sektöründe, hayvanların içme suyunu temin etmek için yaygın olarak kullanılır. Bununla birlikte sağılan sütün ve hasat edilen bakliyatın depolaması gibi amaçlar doğrultusunda da kullanılmaktadır.
-
Kimyasal depolama
Bu depolar bazı asitlere karşı dayanıklıdır ve kimyevi üretilen fabrikalarda kimyasalların depolanmasında kullanılır. Korozyona daha az maruz kalırlar ve bakım için temizlik yapmanız yeterlidir. Depoladığınız içeriğe bağlı olarak kimyasallara dayanıklı polietilen de kullanılabilir.
-
Endüstriyel atıkların depolanması
Üretimde, sıvı atıkların ve kimyasalların işlenmeden önce geçici olarak depolanması amacıyla kullanılırlar. Hava geçirmez olması ve çevreye olan etkisinin az olması da atık yönetiminin daha verimli olmasına katkı sağlıyor. Endüstriyel alanlarda kullanılmıyor ancak foseptik gibi atıkların depolaması için de yaygın olarak kullanılmaktadır.
-
Gıda işleme endüstrisi
Gıda fabrikalarında baharat ve içecek gibi ürünleri depolamak için tank olarak kullanılmaktadır. Bu depolar kolay temizlenebilir ve hijyen yönetiminin tam olarak sağlanması sayesinde pek çok farklı gıda ürünü üreten fabrikada kullanılmaktadır.