Katı madde filtreleme, deponuzun içerisinde döküntü ve kirleri uzak tutarak temiz su sağlamak için önemli bir şeydir. Uygun filtreleme yalnızca suyun kalitesini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda korozyona ve tıkanıklığa neden olan tortuların birikmesini azaltarak tankın ömrünü de uzatır. Bu kapsamda en kolay temizlenebilen depolardan birisi paslanmaz su deposu modelleridir. Su gibi içeriklerin depolanmasında hijyen önemlidir. Bu tanklar, özellikle yağmur suyu hasadı için kullanılır. Bu sistemde yağmurun toplandığı alanda yaprak, toz ve kir gibi katı parçacıklar gelebilir. Uygun bir filtreleme sistemi olmadan, bu tür parçacıklar tankın dibinde birikerek hoş olmayan kokular yaratabilir ve sık temizlik gerektiren bakteri üremesini teşvik edebilir. Böyle bir durumda, verimli bir filtre sistemi bu kirleticileri deponun içerisine girmeden önce yakalayacak ve böylece ev veya tarımsal amaçlar için daha temiz su sağlayacaktır.
Bu filtreleme sisteminin verimliliği, filtrelerin periyodik olarak temizlenmesini gerektirir. Üreticinin verdiği önerilere uyularak periyodik olarak temizlenmelidir. Temizliği, filtreyi çıkarıp, birikebilecek kalıntıların çıkarılmasıyla yapılabilir. Ayrıca, tankın dibinde birikebilecek çamuru çıkarmak için yılda bir defa temizlenmesi gerekir. Filtrenin temiz tutulması, bakım süresini azaltmanın ve su tankının ve filtrasyon bileşenlerinin kullanım ömrünü artırmanın yanı sıra su standardını de artıracaktır. Katı maddeleri yakalamak ve rutin bakımını yapmak için bir filtrasyon sisteminin kurulmasıyla, bütün su depolama sistemi verimli, temiz ve kullanıma hazır kalacaktır.
Su Tankları Neden Tarım İçin Önemlidir?
Depolama ürünleri ülkemizdeki tarım alanlarında su temini yönetimi için oldukça önemlidir. Çünkü tarımda en çok su tüketilmektedir. Düzenli su temini olmayan yerlerde, 1 tonluk su deposu modelleri ile mahsullerin bütün mevsimlerde su ihtiyacını karşılamasını sağlar. Depolama ürünleri tarlalarda yağmur suyunun yada bolca oranda mevcut olduğunda başka bir su kaynağının toplanması ve depolanması için kullanılır. Depolanan su, daha sonradan kurak mevsimlerde kullanılabilir ve böylece mahsullerin yağış kıtlığına karşı sağlıklı kalması sağlanabilir. Depolama ürünleri sayesinde ek olarak mahsullere suyun bereketli bir biçimde uygulanmasını sağlar. Başka bir deyişle, depolama ürünleri tertipli bir sulama sağlar ve bu da su kullanımının optimizasyonuna ve çiftçiliğin sürdürülebilirliğine destek olur. Bundan dolayı çiftçiler için önemli bir ürün haline gelmiştir. Sadece su değil, hasat edilen ürünün de depolanması sağlanabilir.
Tarım alanında depolama ürünlerinin kullanımını anlattık ancak bazı tarım alanlarında hayvancılıkta yapılmaktadır. Ülkemiz açısından bakacak olursakta hayvancılık oldukça önemlidir. Bu kapsamda depolama ürünleri hayvancılık alanında da önemlidir. Bu depolar içerisinde hayvan yemi, hayvanlar için su depolanabilir. Bazı durumlarda tarım ilacı gibi kimyasal içeriklerde depolanabilmektedir. Ülkemiz dört mevsimi yaşadığı için depolar aşırı uç iklimlere karşı da dayanıklıdır. Nitekim yer altına konumlandırılan depolama ürünleri içerisinde depolanan su, toprak yalıtımından dolayı donmamaktadır. Ayrıca bu depolar foseptik olarakta kullanılmaktadır.
Su Depoları Neden Endüstriyel Alanlar İçin Önemlidir?
Depolama ürünleri ülkemizde, pek çok farklı ihtiyaç doğrultusunda kullanılmaktadır. Bunların sonucunda farklı tasarımlarda ve boyutlarda depolama ürünleri endüstri sektöründe mühim bir rol oynar. Çoğu endüstrinin, soğutma, temizleme yada üretim süreçleri için suya olan talebi oldukça yüksektir. Bir depolama ürünü ile su temin etmek ve bu suyun kullanılması oldukça önemlidir. Bu kapsamda su deposu fiyatları da oldukça uygundur. Bu kapsamda çevremizde oldukça fazla kullanılmaktadır. Endüstriyel ortamlardaki depolar, çok yönlüdür ve çok çeşitli maddelerin depolanması için tasarlanmıştır, bu da onları çeşitli endüstriyel proseslerin ayrılmaz bir parçası haline getirir. Bu tankların yapımında kullanılan malzemeler, güvenlik ve uyumluluğu sağlamak için belirli içeriklere göre seçilir. İşte bu depolar içerisinde depolanan bazı içerikler ise aşağıdaki gibidir.
Sıvılar
- İçilebilir Su
- İşlem Suyu
- Yağmur Suyu
- Atık Su
- Yangın Söndürme Suyu
Endüstriyel Kimyasallar
- Asit
- Alkaliler
- Çözücüler
- Glikoller
- Deterjanlar ve temizleyiciler
Yağlar
- Makine Yağları
- Bitkisel Yağları
- Mineral Yağlar
Yakıtlar
- Dizel
- Gazyağı
- Benzin
Yarı Sıvılar ve Bulamaçlar
- Çamur
- Hamur
Gıda ve İçecekler
- Şuruplar
- Meyve suları
- Süt ve Süt Ürünleri
- Sıvı Şeker
Gazlar
- Oksijen
- Azot
- Hidrojen
- Karbondioksit (içecek üretiminde kullanılır)
Diğer Endüstriyel Sıvılar
- Boyalar ve Kaplamalar
- Reçineler
- İlaç Sıvıları
- Tarımsal Besin Solüsyonları
- Sıvı Gübreler