Son zamanlarda depolar oldukça fazla tercih edilmeye başlandı. Bu durumun hem kurumsal hemde bireysel kullanım açısından farklı farklı sebepleri bulunmaktadır. Özellikle paslanmaz su deposu modelleri kurumsal kullanım amaçları doğrultusunda oldukça fazla kullanılmaktadır. Bireysel kullanım amaçları doğrultusunda ise genellikle polietilen kullanılarak üretilen depolar kullanılmaktadır. Depoların tasarımlarına ve hammaddelerine göre belirli üstünlükleri olabilir. Depoların özünde sahip olduğu tüm üstünlükleri aşağıdaki gibidir.
1) Kullanışlılık
Depolar, farklı ihtiyaçlara çözüm olabilecek şekilde üretilmektedir. Kullanıldığı amaca göre tüm depolar kullanışlıdır. Kullanışlı özelliği genellikle tasarımlarından gelirken, bazı özellikleri hammaddesinden ötürü sağlanmaktadır. Öte yandan bu depolar kullanılarak pek çok sıvı içerik nakliye edilebilmektedir.
2) Uygun Fiyatlar
Depoların fiyatları hemen hemen her alıcı tarafından araştırılmakta olan bir özelliktir. Son zamanlarda yaşanan ekonomik bunalımdan ötürü her sektörde üretim maliyetleri arttığı gibi bu sektörde de üretim maliyetleri yükselmiştir. Artan üretim maliyetlerine inat olarak bazı depo modelleri oldukça uygun fiyatlıdır. En ekonomik fiyat etiketine sahip olan depolan ise polietilen kullanılarak üretilen depolardır. Çünkü bu depoların üretim şeklinden dolayı seri biçimde üretilebiliyorlar. Bu sebepten ötürü oldukça uygun fiyatlı bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
3)Tasarım Çeşitliliği
Tasarım olarak pek çok farklı çeşit sunulmuştur. Sunulan çeşitler farklı ihtiyaçların gözlenmesi sonucunda doğmuştur. Örneğin dikey depolar çok fazla alan kaplamazlar ve yan yana istiflenebilmektedir. Yatay depolar ise seyyar araçlarda oldukça fazla kullanılan bir çeşittir. Çünkü yere tam oturabilir özelliği ve oldukça fazla ebat çeşitliliği bulunmaktadır. Öte yandan silo depolar ile farklı bir tasarım elde edilmiştir. Ayakları bulunan konik tasarıma sahip bu depo ile depolanan içeriği tam olarak boşaltabilirsiniz. Konik bir tasarımı ve yerden yüksek olduğu gerekçesiyle tahıl depolamasında oldukça fazla kullanılmaktadır.
4) Gıdaya Uygunluk
Bütün depoların gıdaya uygunluğu bulunmaktadır. Keza depoların genel olarak hammaddesinden ötürü gıdaya uygunluğu bulunmaktadır. Polietilen hammaddesinin uluslararası alanda kabul görmüş gıdaya uygunluğu bulunurken, paslanmaz çeliğin yapısı gereği gıdaya herhangi bir etkisi bulunmadığı gözlemlenmiştir. Paslanmaz çeliğin bu özelliğinden ötürü içerisinde ilaç ve mikrobiyoloji depolaması da yapılabilmektedir.
5) Yerinde Montaj
Polietilen kullanılarak üretilen depolar hariç diğer tüm depolar yerinde montaj yapılabilmektedir. Yerinde montaj özelliği sayesinde depoların kapasiteleri 100 tona kadar çıkabilmektedir. Yerinde montaj yapılabilen depoların başında polyester su deposu ve paslanmaz çelikten üretilen depolar yer almaktadır. Bu özellik tamamen üretim şeklinden kaynaklanmaktadır. Polyester tanklar, cam elyaf ve polyester reçine kullanılarak el edilen ana malzemenin özel yapıştırıcılar kullanılarak birleştirilmesi sonucu üretilir. Paslanmaz çelikten üretilen tanklar ise krom ve çelik karıştırılarak elde edilen ana malzemenin argon kaynağı kullanılarak birleştirilmesi sonucunda üretilmektedir.
6) Spesifik Amaçlara Yönelik Üretilen Depolar
Bazı depolar spesifik amaçlar doğrultusunda üretilmektedir. Bu duruma en iyi örnek ise turşu depolarıdır. Bu depolar sayesinde pek çok turşu elde edilmektedir. Turşuların yanı sıra bu depolarda pek çok salamura işlemi de yapılmaktadır.
7) Kimyasal Dayanıklılık
Kimyasal dayanıklılık konusunda en iyi depolar polyester kullanılarak üretilen depolardır. Çünkü bu depoların kimyasal dayanıklılığının yüksek olması için üretim esnasında ekstra olarak izoftalik ve epoksi esaslı vinilester reçine kullanılır. Bu sayede kimyasal dayanıklılık üst seviyelere ulaşmış olur.
8) UV Yalıtım
UV yalıtım her depoda aranan bir özelliktir. Bir deponun içerisine zararlı ışınlar girerse, depo içerisinde bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturulmuş olur. Bu açıdan baktığımızda ise deponun steril kalması için UV yalıtımlı olması gerekmektedir. UV yalıtım ise depoların hammaddesinden gelen bir özelliktir. Bu özellik ise farklı renkler kullanılarak daha iyi hale getirilmektedir.
9) Toprak Altı Kullanım
Toprak altı tanklarda bulunmaktadır. Toprak altı tanklar pek çok farklı amaçlar doğrultusunda kullanılır fakat temel amaç kullanıcının güvenlik kaygısını gidermektir. Bu tanklar toprak altına gömüldüğü için çalınması oldukça zordur. Ayrıca içerisinden bir içeriğin çalınmaması için bu tanklar tel örgülerle çevrilmektedir.
10) Hammadde Üstünlüğü
Hammaddelerden dolayı depoların pek çok üstünlüğü bulunmaktadır. Polietilen hammaddesinin çabuk işlenebilmesi sayesinde seri üretilebilmektedir. Ayrıca uluslararası seviyede kabul görmüş gıdaya uygunluğu bulunur. Polyester tankların ise kimyasal dayanıklılığı üst seviyededir. Paslanmaz çelik kullanılarak imal edilen depolar ise oldukça sağlam depolardır. Sağlam olarak anılmasının sebebi yüksek çalışma ısı değeri ve sert yapısından kaynaklanmaktadır. Bunların yanı sıra bütün tanklar istediğiniz herhangi bir renkte üretilebilmektedir. Bu sayede farklı içerikleri daha rahat depolayabilirsiniz. Sizlerde çok satılan depolardan satın almak isterseniz web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.