Ülkemizde, depolama ürünlerinin kullanıldığı pek çok farklı alan bulunmaktadır. Bu depoların tasarımları, pek çok farklı ihtiyaca çözüm olabilmesi için farklı tasarımlarda üretilmektedir. Bu tasarımlardan birisi de prizmatik depolar oluyor. Prizmatik tanklar, yerden tasarruf sağlayan dikdörtgen şekilleriyle üretilmektedir. Uyarlanabilirlikleri sayesinde, evlerden, endüstriyel ortamlara kadar çok çeşitli kullanım alanlarında görmekteyiz. Aşağıda, bu tankların yaygın kullanım bulduğu alanları, sizler için listeledik.
-
Evlerde Kullanımı
Ev ortamlarında, prizmatik tanklar günlük kullanım için tasarlanmış suyu depolamak için etkili bir yöntem sunar. Küçük bir tasarıma sahip oldukları için bodrumlar veya dış köşeler gibi dar alanlara sığmalarını sağlar. Yağmur suyu hasadı sistemleri, bahçecilik, temizlik ve içilmeyen ev kullanımı için insanlar kullanma ve depolama amacıyla bu depoları tekrar tekrar kullanırlar.
-
Tarım Sektörü
Çiftçiler, hem su hem de ürün depolamak için prizmatik tanklardan büyük ölçüde kullanmaktadır. Nitekim bu tarz alanlar kırsal alanlarda olduğu için mazot veya benzin, gübre gibi depolamalar için de kullanılmaktadır. Ancak en yaygın kullanımı sulamak için su depolamaktır. Hasat edilen buğday veya mısır gibi mahsullerin zararlılardan ve nemden korunması için depolanmaktadır.
-
Endüstriyel Alanlar
Bu depolama ürünleri, herhangi bir ürünün üretilmesinde veya taşınmasında kullanılabilir. Endüstriler olarak üretilen sıvıları ve diğer malzemeleri depolamak için prizmatik tanklar kullanılmaktadır Dayanıklı yapıları sayesinde kimyasalları veya temizlik maddeleri depolanabilir. Soğutma, üretim veya temizlik işlemlerinde kullanılmak üzere olan suyu depolar veya kullanılmasını sağlar.
-
İnşaat Alanları
Prizmatik tanklar, inşaat alanlarındaki geçici kurulumlarda mantıklı bir seçenektir. Çünkü bu tarz alanlarda ilk başta genellikle su bulunmuyor. Bu tarz alanlara suyun taşınması ve kullanılması için bu depolar kullanılabilir. Çalışanlar için bir su kaynağı ve ekipman temizliği görevi görebilir veya işçiler kendilerini de temizleyebilirler. Prizmatik tanklar dizel veya yağlayıcıları güvenli bir şekilde depolayabilir.
Neden Prizmatik Tanklar Seçilmelidir?
Prizmatik tanklar, yerden tasarruf sağlayan tasarımları, dayanıklılıkları ve bakım kolaylıkları nedeniyle farklı ihtiyaçların çoğu için tercih edilmektedir. Bu depolar polietilen ve polyester kullanılarak üretilebildiği gibi prizmatik paslanmaz su deposu modelleri de bulunmaktadır. Su, kimyasal maddeler ve hatta tahıl depolamak için kullanılan bu depolar, farklı alanların ihtiyaçlar kapsamında kullanılabilir ve çok yönlü depolardır. Nitekim bu depolama ürünleri farklı farklı tasarımlarda da üretilebilmektedir. Bu kapsamda size uygun olan tasarımlarda bir depo seçerek satın alabilirsiniz.
Bunlara ek olarak bu depolama ürünleri istenilen herhangi bir renkte üretilebilmektedir. Bu özelliğin pek çok farklı avantajları bulunmaktadır. Bunlardan birisi de depoların içerisine depolanan farklı içerikler çok daha kolay bir şekilde kategorize edilebilmektedir. Bunlara ek olarak açık alanda kullanacağınız sıcak bölgeler için açık renkler, soğuk bölgeler için kapalı renklerin tercih edebilirsiniz.
Su Tankı Üretiminde Kullanılan Üç Ana Malzeme
Depolama ürünleri, ev kullanımından endüstriyel alanlarda kullanıma kadar su sağlamada önemli bir rol oynar. Bir su deposu modelinin yapıldığı malzeme, dayanıklılığını, işlevselliğini ve belirli ihtiyaçlara uygunluğunu büyük ölçüde etkiler. Depoların üretiminde kullanılan üç ana malzeme polietilen, polyester ve paslanmaz çeliktir. Bunların hepsinin uygulamalar açısından avantajları ve sınırlamaları vardır. Bir depo için doğru malzeme seçimi, bütçe, amaçlanan kullanım ve çevre koşulları gibi faktörler tarafından belirlenir. Depo malzemeleri ve özellikleri ise aşağıdaki gibidir.
Bütçesel kaygıların en önemli olduğu projeler için pratik bir malzeme polietilendir.
Kimyasal depolama veya olumsuz hava koşullarına maruz kalma içeren uygulamalar için fiberglasa güvenilebilir.
Paslanmaz çelik, yüksek hijyen standartları gerektiren uygulamalar veya uzun vadeli bir yatırım için en iyi seçim olacaktır.
-
Polietilen Tanklar
Tüm plastik malzemeler arasında, polietilen genellikle su depolama tanklarının üretiminde kullanılır. Bu malzeme gıda temasına uygundur ve pek çok gıdanın üretiminde kullanılmaktadir. Hafifliği nedeniyle taşınması ve kurulumu kolaydır. Paslanmadığı için, hem iç mekan uygulamaları hem de dış mekan uygulamaları için oldukça uygundur. Polietilen tanklar, diğerlerine göre daha ucuzdur, bu nedenle küçük ölçekli kullanıcılar için bile uygun fiyatlıdır.
-
Polyester Tanklar
Bu tanklar, dayanıklıdır oranına sahip, yüksek mukavemetli güçlendirilmiş plastikten üretilir. Kötü çevre koşullarına dayanıklıdır ve UV hasarına karşı dirençlidir. Kimyasalları, yağları ve hatta içme suyunu depolamak için uygundur. Üretim şekli dolayısıyla büyük hacimli depolama ürünleri üretilebilmektedir.
-
Paslanmaz Çelik Tanklar
Paslanmaz çelik, güçlü ve uzun ömürlü olduğu düşünülen üst düzey bir malzemedir. Özellikleri nedeniyle korozyona, paslanmaya ve sızıntıya dayanıklıdır ve bu sayede her şeyin uzun süreli depolanması için oldukça kullanışlıdır. Yüzeyi gözeneksiz olduğundan içme suyu veya gıda sınıfı sıvıları depolamak için uygundur. Plastiklerin aksine, yüksek sıcaklık ortamlarında iyi performans gösterir.