
Ülkemizde, son zamanlarda hemen hemen hemen her yerde depolama ürünlerini görebilmekteyiz. Bu depolama ürünleri üç farklı hammadde kullanılarak üretilmektedir. Bu hammaddelerin arasında polyester, paslanmaz çelik ve polietilen bulunmaktadır. Bu malzemelerin kendi içinde üstün özellikleri bulunmaktadır. Bu kapsamda polietilen su deposu modelleri çok fazla kullanılmaktadır. Bu amaçla, iki tank türü dikkate alınabilir, polietilen ve polyester. Bu iki malzemenin farkları ise aşağıdaki gibidir.
-
Polietilen Tanklar
Bu tanklar hafif, kaliteli polietilen kullanılarak üretilir. Esneklikleri ve dayanıklılıkları nedeniyle hem evlerde hem de endüstriyel alanlarda su veya herhangi bir içerik depolamak için kullanılır. Üretim şekli sebebiyle yekpare bir şekilde üretilebilirler. Üretim şeklinde ise bir polietilen kalıba yerleştirilir, ardından kalıp preslenir ve biraz hava verilir. Ardından depo kalıptan çıkarılır ve çapakları temizlenir. Bu depolar içerisinde, su, kimyasallar ve temizlik solüsyonları gibi birçok sıvıyı depolanabilir. Bu depolar, darbeye ve çatlamaya karşı oldukça dayanıklıdır. Esneklikleri, hasar görmeden küçük zemin kaymalarına dayanmalarını sağlar. Ancak, tank UV korumasından yoksunsa, güneş ışığına uzun süre maruz kalmak malzemeye hasar verebilir. Buna nazaran, bu depolama ürünleri her zaman UV ışınlara karşı dayanıklı bir biçimde üretilmektedir. Bu tanklar hafiftir ve bu nedenle taşınması ve kullanımı kolaydır. Ayrıca bu sayede kurulumu kolaydır. Polietilen kullanılarak üretilen tanklar genellikle daha ucuzdur, bu nedenle sıradan su depolama amaçları için makul fiyatlıdır. Bakım gerektirmez ancak yosun birikiminin önlenmesi için temizlik gerekir.
-
Polyester Tanklar
Polyester kullanılarak üretilen tanklar, onlara sertlik sağlayan ve belirli çevresel faktörlere karşı daha dirençli hale getiren cam elyaf takviye edilerek üretilir. Bu depolama ürünlerinin kimyasal dayanıklılığı oldukça yüksektir. Dolayısıyla sanayi gibi alanlarda çok fazla kullanıldığını görmekteyiz. Bu depoların üretim şeklinden dolayı yerinde kurulum özelliği de bulunmaktadır. Polyester kullanılarak üretilen bu tanklardaki cam elyaf takviyesi daha fazla dayanıklılık ve sertlik sağlar. Bu depolar polyester kullanılarak üretildikleri için, bir nebze daha ağırdır.
Bu depolarda bulunan cam elyaf kaplaması, güçlü kimyasallara ve yüksek sıcaklıklara karşı deponun direncini artırır, bu nedenle endüstriyel alanlar için ideal depolardır. Polyester kullanılarak üretilen tanklar ise üretim yöntemleri ve kimyasal dirençleri sebebiyle polietilen kullanılarak üretilen depolara göre daha pahalı olabilirler, ancak polyester su deposu modelleri özel bir kimyasal depolaması için oldukça kullanışlı olacaktır. Onarımları çok daha kolay bir şekilde yapılabilir. Endüstriyel alanda, büyük ölçekli tarım alanlarında kimyasal içerikler için çok fazla kullanılmaktadır.
Polietilen Su Depoların Bazı Kullanım Alanları
Çevremize şöyle bir baktığımızda pek çok farklı depolama ürünü görebilmekteyiz. Bu depolama ürünleri oldukça uygun fiyatlı ve uzun ömürlü olduğu için hemen hemen her türlü amaç doğrultusunda kullanılmaktadır. Diğer ürünlere kıyasla daha hafiftir ve taşınabilirdir, bu nedenle küçük haneler veya kentsel alanlar için uygundur. Bu depoların bazı kullanım alanları ise aşağıdaki gibidir.
-
Evlerde Kullanım
İçme, yemek pişirme ve bitki sulama gibi ev kullanımı için temiz suyu depolamak için idealdir.
-
Yağmur Suyu Hasadı
Uygun fiyatlı olması ve kurulumunun kolay olması sebebiyle evlerde ve küçük ölçekli tarım alanlarında yağmur suyu hasadı yaygın olarak yapılmaktadır. Depolanan yağmur suyu temizlikte ve tarlaların sulanması için kullanılabilir.
-
Hobi Bahçeleri
Hobi bahçelerinde, meyve bahçelerinde ve sebze tarlalarında sulama amaçlı su depolamak için kullanılabilir. Depolar kimyasallara dayanıklı malzemelerden yapıldıkları için sıvı gübre veya tarım ilacı depolamak için de kullanılabilirler.
Polyester Su Depoların Bazı Kullanım Alanları
Depolama ürünleri, her biri belirli kullanımlar için uygun olan çeşitli malzemelerden yapılır. Endüstriyel veya daha ağır şartlardaki kullanımlar için polyester kullanılarak üretilen su deposu modellerinin kimyasal direnci gerekir. Bu kapsamda, bu depolama ürünleri birçok farklı alanda kullanılabiliyor. Bizlerde bu alanları araştırarak, aşağıda sizler için listeledik.
-
Endüstriyel Alanlar
Sanayi ve endüstriyel alanlarda kullanılan depolar, fabrikalarda büyük miktarda su veya kimyasal bazı içerikleri depolamak için kullanılır. Deponun dayanıklılığı sayesinde, endüstride uzun süreli kullanım için uygundur.
-
Kimyasal Üretimi
Bu depolar, yanıcı ve aşındırıcı kimyasallara ve belirli seviyeye kadar sıcaklık değişikliklerine karşı oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle, kimyasal depolama için kullanılabilir. Üretim tesisleri arasında kimyasalları taşımak için kullanılır. Deponun hangi kimyasallara karşı uygun olduğu hakkında detaylı bilgi için üreticinizi arayabilirsiniz.
-
Tarım Alanları
Bu depolar, tarım alanlarında su depolaması, gübre veya tarım ilaçları depolaması için kullanılmaktadır. Bazı yerlerde tarım makinelerinin çalıştırılması için yakıt depolaması da yapılmaktadır.