Polietilen, hemen hemen her sektörde kullanılan bir termoplastiktir. İsmini monomer haldeki etilenden almaktadır. Buna ek olarak etilen kullanılarak polietilen üretilir. Dünya’da pek çok sektörde kullanılan bu madde, tabiki su deposu yapımında da kullanılmaktadır. Yapılan istatistikler sonucunda polietilen su deposu gıdaya uygun olduğu için en çok üretilen su deposu türüdür. Bunun dışında polyester ve paslanmaz çelikten de su deposu üretilmektedir.
Polietilen anlamanın en iyi yolu onun tarihçesini ve ortaya çıkışını bilmekten geçer. Polietilen kimyasal olarak ilk kez 1930 yılında tesadüfen İngiliz kimyasal ürünler şirketi Imperial Chemical Industries’de bulunmuştur. Fakat bunun yaygınlaşması 1970’li yılların başında yavaş yavaş başlamıştır.
Polietilen hammadde olarak kolay kaynak edilebilme özelliğine sahiptir. Ayrıca yüksek mukavemet gücüne sahiptir. Polietilen kolay kaynak edilebildiği için neredeyse bütün üretim sektörlerinde kullanılırken , yalıtkan da bir malzeme olduğu için elektrik sistemlerini kaplamak için de en uygun malzeme polietilendir. UV stabilizanlı da üretilebildiği için bu kadar mukavemet sağlayabilen bir hammadde tabiki de su deposu üretiminde de kullanılmıştır.
Polietilen Su Depoları Nasıl Üretilmektedir?
Günümüzde polietilen ile yapılan üretim işlemleri genellikle yüksek basınçlı ve düşük basınçlı olmak üzere ikiye ayrılır. Bu doğrultuda ise polietilen yüksek basınçlı, orta basınçlı ve düşük basınçlı düzeyde üretilmektedir. Fakat bu kadar çeşitli basınçlarda üretilmesi tabiki sanayi devriminde yaşanan makine gücünün ön plana çıkmasından kaynaklanmaktadır.
Polietilen su depoları belirli bir kalıba uygun bir şekilde, reçineler kullanılarak üretilmektedir. Karmod Plastik, polietilen su deposu üretirken gıdaya uygun olan LLDPE yani açılım olarak Linear Low Density Polyethylene’dir. Bunu dilimize çevirecek olursak lineer düşük yoğunluklu polimer diyebiliriz. Bu da demek oluyor ki polietilen su depolarının içerisinde gıda depolayabilirsiniz. Bunun yanında polietilenin uluslararası gıdaya uygunluk sertifikası da bulunmaktadır.
UV stabilizan; sıcak, soğuk ve UV ışığa maruz kaldığında bozulmayı önlemek için plastikler stabilize edilir. Bu işlem özel olarak yapılmış UV stabilizatörler tarafından yapılır. Bu işlem yapıldıktan sonra plastik UV ışığına maruz kaldığında hiç bir bozulma gerçekleştirmez. Bütün bunlar sayesinde su depoları daha uzun ömürlü olur.
Polietilen su depoları üretilirken belirli bir kalıba bağlı kalınır fakat polyester depolar için böyle bir durum söz konusu değildir. Polyester hakkında daha fazla bilgiye polyester nedir? adlı yazımızı okuyarak ulaşabilirsiniz. Biz gelelim polietilene, Dünya’da pek çok üründe polietilen kullanılabilir demiştik. Fakat bunların hepsi gıdaya uygun değildir. Gıdaya uygun olan politeilenler LLDPE olanlardır. Polietilen geri dönüştürülebilir bir malzeme olduğu için çevreye duyarlı bir hammadde olarak kabul görür. Polietilen ile ilgili anlatacaklarımız bu kadar. Eğer aklınızda daha fazla polietilen su depoları ile ilgili herhangi bir soru kaldı ise Karmod Plastik’in uzman ekibine her konuda danışabilirsiniz.