
Ülkemizde pek çok farklı ürünün üretiminde plastikler kullanılmaktadır. Ancak her plastik aynı değildir. Bu kapsamda su deposu üretimi için yüksek yoğunluklu polietilen kullanılır. Plastik kullanılarak üretilen depolar, hafif, kurulumu kolay ve dayanıklı oldukları için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak bazı kişiler plastiğin sağlıklarına zararlı olduğu konusunda endişe duyabilir. Ancak plastiği yakmadığınız sürece güvenle kullanabilirsiniz. Çünkü plastik kullanılarak üretilen bu depoların ısı dayanımı 50 dereceye kadardır. Bu sınırın üzerinde bir sıcaklıkta içeriğin depolanması uygun değildir.
Polietilen kullanılarak üretilen bir deponun iç ve dış kısmının kazınması da sağlık için doğru olmayacaktır. Özellikle gıda üretiminde, gıda tahliyesi sırasında deponun kazınması doğru değildir. Birçok farklı tank polietilenden yapılır. Polietilen o kadar güvenlidir ki gıda üretiminde veya üretim bantlarında bile kullanılır ve gıda ile teması uluslararası alanda izin verilen bir malzemedir. Bu nedenle, uygun şekilde üretildikleri takdirde tankların, depolanan gıda kalitesi üzerinde çok az etkisi vardır. Bu kapsamda plastik kullanılarak üretilen depo, düzgün kullanıldığında gıda temasına uygundur.
Plastik kullanılarak üretilen depolar, doğru malzemelerden üretildiği ve düzgün bir şekilde kullanıldığı takdirde gıda üretimi için kullanılabilir. Aslında gıda sınıfı polietilenden üretilen tanklar güvenle kullanılabilir ve içme suyu, meyve suyu, çikolata, süt gibi gıdaların üretiminde kullanılır. Düzenli bakımını yapıp direkt güneş ışığına maruz bırakmazsanız uzun yıllar gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Gıda Temasına Uygun Depolar Hangileridir?
Ülkemiz kanunlarına göre, gıda güvenliği oldukça önemlidir. Nitekim gıda üretiminde ise pek çok farklı depo kullanılmaktadır. Bu depo modellerinden birisi de plastik dikey depo modelleridir. Gıda depolamada genellikle polietilen ve paslanmaz çelik tanklar kullanılmaktadır. Her bir malzemenin kendine has özellikleri var ve amacınıza uygun olanı seçerek gıdalarınızı güvenli ve etkili bir şekilde depolayabilirsiniz. Üretilen gıdaları veya üretim bandında kullanılacak organik hammaddeyi güvenli bir şekilde depolamak için doğru malzemeden yapılmış bir tank seçmek önemlidir. Gıda ile teması onaylanmış malzemelerden üretilen tankların kullanılması, üretilen gıdanın kalite kaybı olmadan uzun süreli depolanmasını sağlar. Deponuzun düzenli olarak bakımını ve temizliğini yapıp temiz tutarsanız daha uzun süre gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bu kapsamda ise gıda üretiminde kullanılacak depolar iki türde üretilmektedir. Bu depoların özellikleri ise aşağıdaki gibidir.
-
Polietilen tanklar
Polietilen, gıda ile teması için uluslararası alanda onaylı bir malzemedir ve birçok gıdanın üretimi için bu depolar kullanılır. Hafif, dayanıklı, gıda temasına uygun, paslanmaz ve çürümez bir malzemedir. Bu özellikleri sayesinde sıvı ve katı gıdaların depolanması için uygundur. Özellikle UV koruması kullanılmış depoları tercih etmeniz, depoladığınız gıdanın kalitesinin daha uzun süre korunmasına yardımcı olacaktır.
-
Paslanmaz çelik tank
Paslanmaz çelik dayanıklılık ve hijyen açısından mükemmel bir malzemedir. Bu malzeme kullanılarak üretilen bir depo, gıda üretim endüstrisinde süt, meyve suyu, fermente gıdalar gibi ürünlerin muhafazası ve üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Pürüzsüz iç yapısı sayesinde kirlerin yüzeye yapışması zorlaşır ve bakteri oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Bu özelliği sayesinde depo, kolayca temizlenebilir.
Kullanım Amacına Göre Depo Nasıl Seçilir?
Ülkemiz ağır sanayisinde kullanım amacına uygun bir deponun seçilmesi çok önemlidir. Nitekim bu depolar 50 litre ile 100 ton arasında farklı farklı kapasitelerde üretiliyor. Bununla birlikte istediğiniz herhangi bir renkte depo satın alabilirsiniz. Bunun yanında büyük devasa boyutlardaki depoların yerinde montaj özelliği de bulunuyor. Böylece fabrikanın kapısından geçmeyen büyüklükte bir depo, fabrikanın içerisinde üretilebiliyor. Böylece depolar, büyüklük bakımından bulunduğu alana uyum sağlar.
Depolar, polyester, polietilen ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilmektedir. Her birinin kendine özgü özellikleri bulunsa da, benzer özellikleri de bulunmaktadır. Polyester kullanılarak üretilen depoların kimyasal dayanıklılığı yüksek iken, plastik yatay depo modellerinin gıda temasına uygunluğu bulunur. Paslanmaz kullanılarak üretilen depolar ise hem dayanıklı, hemde kimyevi ve organik içeriklerin depolanması için uygundur. Polietilen hafiftir, kullanımı kolaydır ve uygun fiyatlıdır. İçme suyu, şurup, yağ gibi ürünlerin depolanması için uygundur. Öte yandan paslanmaz çelik uzun süre kullanılabilir ve tadı ve kalitesini etkileme olasılığı daha düşük olduğundan fermente ürünler ve süt, çikolata gibi ürünlerin depolanması için idealdir. Amaca ve maliyete göre uygun tank seçimi önemlidir.