Su depoları günümüzde hayatımızın hemen hemen her yerinde yer almaktadır. Su depolamaktan tutunda, süt, meyve suyu, çikolata, kimyasal madde, asit, glikoz, mazot gibi malzemeler de depolanabilmektedir.
Paslanmaz su depoları söz konusu olunca gıda depolanmasında ve kimyasal depolanma konusunda akla gelen ilk depolardır. su deposu, üretilirken çelik - krom nikel karışıklı AISI 304 çelik kullanılarak üretilmektedir. Bu deponun üretimi esnasında belirli noktalardan birleştirme ve kaynak işlemleri yapılmaktadır. Bu işlemler argon gazı adı verilen kaynak ile birleştirilmektedir. Bu işlemler yapıldıktan sonra bir takım dayanıklılık testlerine tabi tutulur. Testi geçen paslanmaz su depoları kullanıma hazır olarak alıcılarını beklemektedir.
Ayrıca paslanmaz su depoları girilmesi zor alanlara da girilip yerinde montaj yapılabilmektedir. Ayrıca bu depolar içerisine güney ışığı almazlar. Ayrıca içerisinde yosun, mantar ve küf gibi parazit oluşumları görülmez. Bu da içerisine depolanan sıvının tadının veya kokusunun değişmesini önler. Bu sayede içerisine depolanan sıvı veya gıda için daha sağlıklı bir alan oluşmuş olur.
Paslanmaz Su Deposu Tasarımları İle İlgili Bilmeniz Gerekenler
Paslanmaz su deposu tasarımları, bu depoların daha kullanışlı olmasını sağlamaktadır. Bunların yanı sıra tasarım olarak üç farklı şekil kullanılmıştır. Bu şekiller dikey, yatay, prizmatik olarak tasarımlardır.
Öyle ki bu şekillerden dikey tasarımlı depoları inceleyecek olursak; 500 litre kapasiteden başlayarak 30.000 litre kapasiteye kadar büyüyebilmektedir. Bu ebatlar 15.000 litre ve daha büyük olunca kapağa ulaşmak zor olabilir. Bu yüzden bu depoların tasarımına merdiven eklenmiştir. Ayrıca bu tasarıma sahip paslanmaz su depolarda yer ile temasının kesilmesi adına ayaklar eklenmiştir.
Bir sonraki tasarım ise yatay tasarıma sahip paslanmaz su depolarıdır. Yatay tasarımı sayesinde yan yana istiflenebilir. Ayrıca kurumsal kullanım açısından, hareketli üretim bantlarında da oldukça uyumlu bir depodur. 500 litre kapasiteden başlayarak 30.000 litre kapasiteye kadar büyüyebilen modelleri bulunmaktadır. Tıpkı dikey depolar gibi bu deponun da yer ile temasının kesilmesi için ayakları bulunmaktadır.
Son olarak ise prizmatik paslanmaz su depolarını ele alalım. Bu depo yatay tasarımlı depolara benzemektedir. Fakat yatay depolardan farklı olarak daha keskin hatlara sahiptir ve yukarıya doğru büyüyen bir tasarımı bulunmaktadır. Öyle ki 8.000 litre ve daha büyük kapasiteye sahip depolarda kapağa ulaşmak zor olacağından merdiven eklenmiştir. Ayrıca bu deponun hacmi ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. 1.000 litre kapasiteden başlayıp, 100.000 litre kapasiteye kadar büyüyebilmektedir. Büyük bir depo isteyen müşterilerimiz için oldukça ideal bir depodur.
Bunların yanı sıra pek çok hammadde kullanılarak üretilen su depoları mevcuttur. Bu depolardan birisi de polyester su depolarıdır. Bu depolar tıpkı paslanmaz çelikten üretilen depolar gibi yerinde montaj yapılabilmektedir. Alan olarak girişi küçük olan iş yerlerine gerekli malzemeler ile girilip su deposu kurulabilmektedir. Yine bu depolarda sekiz farklı tasarımla üretilmektedir.
Bütün paslanmaz su depoları en soğuk -5 derece ile en sıcak +80 dereceye kadar çalışabilirler. Fakat çok sıcak bir malzeme depolayacaksanız onu depoladıktan sonra depoya dokunmamanız tavsiye edilir. İçerideki sıcaklık deponun dışına da yansıyacaktır. Genel olarak kullanılan malzeme kalınlığı 1,5 milimetre ile 3 milimetre arasında değişmektedir. Genel olarak depo hacmi büyüdükçe kullanılan malzeme kalınlığı da değişmektedir.