Kimyasal depolama alanında pek çok depo kullanılmaktadır. Özellikle polyester yakıt ve mazot tankı benzinliklerin vazgeçilmezi haline gelmiştir. Bu durum sadece ülkemizde değil pek çok Avrupa ülkesinde de mazot ve benzin bu tanklarda depolanmaktadır.
Bir toprak altı tankın genel olarak kullanım amacı, bir kimyasal veya gıda içeriğinin korunması amacıyla depolandıktan sonra ihtiyaç anında tahliye edilerek kullanılmasını sağlamasıdır. Bunların yanı sıra kullanıcısına pek çok açıdan fayda sağladığı gibi maddi amortide sağlamaktadır.
Depolar toprak altına gömüldüklerinden dolayı renk durumundan bağımsız olarak üretilir. Ayrıca yine aynı nedenden ötürü çok fazla büyük tonajlı depolar üretilemez. Bu durumda depolar amacından sapmış sayılır. Toprak altına gömülme işlemi ise bu depoları almak isteyen insanlar tarafından merak edilen bir durumdur. Bu sebepten ötürü öncelikle depolar nasıl toprak altına gömülüyor anlamak gerekir.
Toprak altı bir deponun kurulum aşamaları aşağıdaki gibidir;
- Deponun kurulacağı dikkatlice seçilir. Zeminin düz ve sert bir yapıda olmasına özen gösterilmelidir. Toprak kayması gibi durumların yaşandığı alanlara toprak altı depolar kurulamaz.
- Deponun kurulacağı alan depoya zarar verebilecek yabancı maddelerden temizlenmeli ardından operatör yardımıyla deponun gömüleceği alan dikkatlice kazılmalıdır.
- Çukur kazılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da zemindir. Deponun kurulacağı zemine 25 santimetre yüksekliğinde düz bir beton dökülmelidir.
- Betön kuruduktan sonra depo düz beton zemine vinç yardımıyla kurulacak olan depo indirilir.
- Deponun giriş çıkış bağlantıları bu aşamada yapılmalıdır. Depo toprağa gömüldükten sonra depoya herhangi bir bağlantı yapılması güçleşecektir.
- Depo etrafında kalan kısımlara duvar örülebilir veya toprak ile yan kısımları depo boğazına kadar doldurulabilir. İnce kum ile dolgu yapılabilir.
- Bu aşamalardan sonra deponuz toprak altına gömülmüş demektir. Üzerinden araç trafiğinin geçmediğinden emin olunarak kullanılabilir. İsteniyorsa etrafı çit ile çevrilerek deponun güvenliği sağlanabilir.
Toprak Altı Su Depolarının Avantajları Nelerdir?
Bir deponun toprak altında bulunmasının pek çok avantajı bulunmaktadır. Avantajlarından en büyüğü kullanıcısının güvenlik endişesini gidermesidir. Bu sebepten ötürü mazot ve benzin gibi içerikler polyester toprak altı depo modellerinde depolanır. Benzin gibi bir içerik hemen alev alıp patlayabildiği için tehlikeli bir içerik sayılır. Bu sebepten ötürü benzinliklerde toprak altı tanklar çok fazla kullanılır. Genellikle çevresi tel örgülerde örülür. Bu sayede depoya birinin yaklaşması önlenmiş olur.
Bir diğer avantajı ise içerisindeki içeriği yerüstü depolara göre birkaç derece daha serin tutar. Böylece yaz mevsimindeki serinlik arayışınıza katkıda bulunmuş olur. Bunların yanı sıra ışığa hassas içeriklerin depolaması bu tarz depolarda yapılır. Depolar hali hazırda zararlı ışınlara karşı dayanıklılığı bulunur. Fakat toprak altı depolarda ekstra olarak toprak izolasyonu bulunur. Bu durumda zararlı ışınlar depo içerisine ulaşamadan engellenmiş olur.
Bu makalemizde de kimyasal depolamasında toprak altı depoların önemini, kurulumunu ve avantajlarını detaylandırdık. Sizlerde bir toprak altı depoya sahip olmak veya bilgi almak isterseniz müşteri temsilcilerimizle görüşebilirsiniz.