Bu tanklar, son zamanlarda oldukça popüler olmuşlardır. Hem ülkemizde hem de çoğu Dünya ülkelerinde bu tanklar çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanılıyor. Özellikle sanayilerde üretim bantlarından çıkan içeriklerin, çevre ve mevsim koşullarından korunması amacı ile kullanılmaktadır. Ev koşullarında da yağmur toplama sistemleri ve foseptik amaçları doğrultusunda kullanılmaktadır.
Genel manada kullanım amaçları doğrultusunda incelersek, bir gıda veya kimyasal içeriğin depolanarak, mevsim ve dış çevre koşullarından korunması, nakliyesinin sağlanarak, ihtiyaç anında tahliye edilerek kullanılmasını sağlayan araçlar olduklarını görmekteyiz. Özellikle polietilen su deposu seçenekleri oldukça fazla satıyor. Çünkü bu tanklar en uygun fiyat etiketine sahiptir. Ayrıca kullanıcısına pek çok avantaj sunar. Bu avantajlardan birisi tankların, çok yönlü olmasıdır.
Killi toprak, kilin yoğun olduğu topraktır. İnce kaplı kil tanecikleri arasında sıkışan hava ve su taneciklerinin hareketi oldukça güçleşmiştir. Killi toprak, çok ince bir yapıda olduğu için toprağı kazması ve deponun yerleştirilmesi oldukça kolaydır. Bu durumu daha iyi anlamak için yeraltı tanklar nasıl kuruluyor, anlamak gerekiyor.
Toprak Altı Su Deposu Nasıl Kuruluyor?
Toprak altı tankların nasıl kurulduğu hep bir merak konusu olmuştur. Bu yüzden hem nasıl kurulduğunu anlamak hemde killi toprakta bir problem olmayacağını anlamak adına aşağıdaki adımlar izlenerek kurulmaktadır.
- Toprak altı su tankı, düz bir zemin operatör yardımıyla kazılır.
- Zeminin yeterince sert olup olmadığı kontrol edilir. Değil ise toprak kayması ihtimaline karşı bazı önlemler alınır. Kazı esnasında, kazılan çukurun içerisinde depoya zarar verebilecek, taş, metal çapak veya metal kesici ve delici bir materyal bulunmamasına dikkat edilir.
- Yerleştirilmeden önce zemin demir çubuk ile betonlanarak desteklenir.
- Depo kazılan alana düz bir biçimde, vinç yardımıyla yerleştirilir.
- Depo etrafında kalan 30’ar santimetrelik alana çakıl ve ince kum dökülür.
- Etrafı doldurulduktan sonra, kalan kısma demirli beton dökülür.
- Yukarıda yapılan işlemler deponun sağlığı ve sağlıklı çalışabilmesi için oldukça önemlidir. Yukarıdaki işlemlerden sonra çok rahat bir biçimde deponuzu kullanabilirsiniz.
Foseptik Tank Olarak Polietilen Toprak Altı Su Deposu Uygun Mudur?
Polietilen tanklar, diğerlerine göre oldukça uygun fiyatlı olduğundan pek çok alanda tercih ediliyor. Diğer tanklara göre farklı bir şekilde üretiliyor. Bu tanklar monoblok yani tek parça halinde üretilirken, diğer tanklar, elde edilen parçaların birleştirilmesi ile oluşuyor. Bu durum onlara yerinde montaj özelliği verse de en uygun fiyatlı tanklar polietilen tanklardır. Fakat durum toprak altı su deposu ile foseptik kurulumu olunca yine ekonomik olduğunu görmekteyiz. Polietilen tanklar gıdaya uygun olduğu için daha çok toprak altında yağmur toplama sistemlerinde kullanılıyor. Fakat foseptik olarak kullanmakta bir problem olmaz. İstenilen hacim ise depolar arasındaki bağlantı ile mümkün oluyor.
Foseptik Tank Olarak Polyester Toprak Altı Su Deposu Uygun Mudur?
Polyester tanklar, yüksek kimyasal dayanıklılığa sahiptir. Bu tanklar, polyester reçine ve cam elyafın karıştırılarak polyester malzemenin elde edilmesi ile oluşur. Elde edilen malzemeler özel yapıştırıcılar kullanılarak birbirlerine yapıştırılır. Foseptik çukuru olmaya en yatkın depolardır. Çünkü foseptik, oksijen ile buluşmadığı zaman yanıcı bir gaz ortaya çıkarır. Bu gaz, doğalgazla benzer özellikler taşır. Dileyen kullanıcılar bu gazı dikkatli bir şekilde kullanabilir. Fakat istemeyen kullanıcıların depoya arada bir havalandırması önerilir.
Killi topraklar için yukarıda anlatılan işlemler yeterli olacaktır. Çünkü betonla sabitlenmiş tanklar yer altında çok fazla kaymaz. Ayrıca foseptik çukurları evin boşaltım sistemi ile entegreli olacağından kayma olasılığı oldukça düşüktür.
Bu makalemizde ise sizler ile foseptik için en iyi tank seçimi konusunu öğrendik. Daha fazla bilgi için müşteri temsilcilerimiz ile görüşebilirsiniz.