Su tanklarının genel olarak amaçlarına baktığımızda, bir sıvının veya gıdanın depolanıp, bu sıvı veya gıda içeriğinin muhafaza edildiği ardından herhangi bir ihtiyaç durumunda da tahliye edilip kullanılmasını sağlayan araçlar olduğunu görmekteyiz.
Yağmur suyu hasadı sistemleri aslında bakıldığı zaman çok basit bir sisteme dayanmaktadır. Fakat suyumuzu korumak için oldukça önem arz etmektedir. Bu sistemlerde amaca göre pek çok su tankı kullanılmaktadır. Fakat bu tanklardan belki de en zor temizleneceği ön görülen toprak altı su deposu ele aldığımızda ise görmekteyiz ki, bu depolar yer altına gömüldüğü için böyle bir algı oluşmaktadır. Fakat bizim tasarımlarımız gereği bu depolar kolay temizlenebilme özelliği taşımaktadır. Çünkü bu depoların boğazları, depo daha kolay temizlenebilsin diye tasarlanmıştır.
Yağmur Suyu Hasadı Sistemleri Nasıl Kurulur?
Bu sistemlere bağlı depoların temizliğine geçmeden önce bu sistemler nasıl kuruluyor, çok kısa bu sistemlerin mekaniğinden de bahsedelim. Aslında sistemin oldukça basit mantığı bulunmaktadır.
Bir yağmur toplama alanı bulunur ki evlerde genellikle bu alan çatı olmaktadır. Bundan sonraki komponent yağmur toplama alanına bağlı olan bir kanal veya boru olmaktadır. Yine evlere kurulan yağmur suyu hasadı sistemlerinden örnek verecek olursak, bu çatıya bağlanan ve genel olarak sokağa tahliye olan PVC borulardır diyebiliriz. Son olarak hasat edilen suyun depolanacağı uygun bir tank olacaktır. Yine basitçe evlere kurulan sistemlerden örnek verecek olursak, sokağa tahliye olan boruları belirli uzunlukta kesip bir su tankına suyu aktarma işlemi diyebiliriz.
Kurumsal yani kar amacı güden durumlarda bu sistemler daha devasa boyutlara ulaşabilir. Şehirlerin belirli noktalarına bu sistemler kurularak yağmur suyu çevre evlerin su ihtiyaçlarını giderebiliyor. Bu sistemler suyun daha rahat akması amacıyla genel olarak huni biçimindeki mimari ile kurulmaktadır.
Filtre Kullanmanın Faydası Var Mı?
Genel olarak bu tarz yağmur suyu toplama sistemlerinin genel olarak hemen hemen hepsinde yağmur suyunun, depoya giriş kısmında bir filtre bulunmaktadır. Bu filtrenin genel olarak amacı çatıdaki veya yağmur toplama alanındaki yabancı ve büyük nesneleri süzmektir. Böylece depo içerisine herhangi bir şekilde büyük boyutta yabancı madde giremeyecektir.
Eğer yağmur suyunun akacağı kanaldan gelen suyun akış hızı yavaş ise daha dar filtrasyon özelliği bulunan bir filtre takarak bu filtre durumunu daha titiz hale getirmiş olursunuz. Fakat direkt olarak bu suların içilmesi önerilmez. Bunun nedeni ise özellikle şehirlerde havaya karışan partiküllerin yağmur esnasında yağmur suyuna yapışmasıdır. Fakat ilk depolama anında bitkilerinizi sulayabilir, balkon gibi alanları temizlemek üzere kullanabilirsiniz.
Deponuzu Doğru Yere Kurduğunuzdan Emin Misiniz?
Deponun konumu oldukça önemlidir. Çünkü tahliye anında bir hortum yardımı ile suyu istenilen noktaya kanalize etmek gerekir. Fakat aynı zamanda yağmur suyunun depoya dolması için de borunun altında olması gerekir. İşte bu ikisinin de uygun olması için bu adım düşünülmesi gereken bir adımdır. Ya uzun bir hortum alarak işi çözersiniz, ya da kanal olan borunun yönünü biraz daha değiştirerek işi çözebilirsiniz. Kurumsal sistemlerde ise zaten bu adım düşünüldüğünden bu adım pek sorun yaratmayacaktır.
En Uygun Depoyu Seçtiğinizden Emin Misiniz?
Bu sistemlere hemen hemen her depo uyum sağlamaktadır. Polietilen su deposu seçenekleri bu sistemler için en çok tercih edilendir. Çünkü hem daha ekonomik fiyat etiketine sahiptir hem de tasarım açısından daha çok seçeneğe sahiptir.
Bu özelliklerinden ötürü polietilen hammadde ile üretilen depolar tercih edilmektedir. Bu tarz bir sistemde duruma göre tercih edilmemesi gereken bir depo var ki o da paslanmaz çelikten üretilen depolardır. Çünkü bu depolar malzeme yapısından dolayı çabuk soğur, dışarıda kalan su kış mevsiminde donabilir. Fakat bu durum daha çok bireysel kullanım yani ev kullanımında geçerlidir. Dev kurumsal projelerde kapalı alanda oldukları için donma gibi bir durum yaşanmaz. Ebat olarak daha büyük hacimlere sahip olabildikleri için hem de yerinde montaj seçeneği olduğu için özellikle paslanmaz çelikten üretilen depolar tercih edilebiliyor.
Sonradan Gelişen Hacim İhtiyaçlarınızı Artırabileceğinizi Biliyor Muydunuz?
Su tankları ile ilgili bu durum kullanıcıların geneli tarafından pek bilinmez. Sonradan deponuzun hacmini artırmanız mümkündür. Bir depo aldınız ve zamanla yağmur suyu hasadınız arttı diyelim. Yani depoları doldukça değiştirmek yorucu ve israfa neden olan bir çözümdür. Onun için bizler de birden fazla depo arasında paralel bağlantılar yaparak depo hacmini artırıp, ihtiyacı karşılayabiliyoruz.
Düzenli Depo Temizliği Nasıl Yapılır?
Bu konuda hem depo sağlığı hem de yağmur suyunun sağlığı için önem arz eden konulardan biridir. Çünkü her ne kadar filtre de kullansanız. Çatıda ki yani yağmur toplama alanındaki küçük ebatlardaki yabancı maddeler deponuza girecektir. Bu yabancı maddeler biriktikçe kum gibi depo dibinde görülürler. Hal böyle olunca bu noktada, bu depoların düzenli olarak temizliğinin yapılması gerekmektedir.
Düzenli temizliği yapılan depoların içerisinde herhangi bir tortu veya kötü koku oluşumu görülmez. Bu depoların en az 3, en fazla 6 ayda bir temizliğinin yapılması önerilmektedir.
Yağmur Suyu Hasadı Sistemlerinin Faydaları Nelerdir?
Öncelikle belirtelim ik en önemli faydası, su faturanızda yaratacağı pozitif etkidir. Dünya’ya kattığımız tasarruf ile manevi bir haz alacağımız da kesin olduğu için belki de en büyük faydası bu olur diyebiliriz. Çünkü bu konu ile ilgili bilim adamları Dünya’daki önemli metropollerin yakın gelecekte su sorunu ile karşı karşıya kalacaklarını ön görmektedirler.
Yakın gelecekte su sorunu yaşayacak şehirlerin arasında İstanbul’da bulunmaktadır. Bazı şehirlere bağlı hükümetler, bu sorunu dikkate alıp şehrin belirli noktalarına bu yağmur suyu hasadı sistemleri kurdular. Sürekli artan nüfus ile bu sorunu kontrol altına almak oldukça zor fakat bu sistemin kurulduğu şehirler su sorunun yaşanacağı tarihi daha ileriye atabilmekteler.
Bu makaleyi de sonlandırırken, yağmur suyu hasadında kullanılacak depolar ile ilgili değerli bilgiler verdik. Yağmur suyu hasadı ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz, bu konu ile ilgili diğer makalelerimizi de inceleyebilirsiniz. Su tankları ile ilgili de kafanıza takılan sorular hakkında ise uzman müşteri temsilcilerimiz ile görüşerek bilgi alabilirsiniz.