Su, küresel ısınmanın da etkisiyle insanlık için önemi ve değeri her geçen gün artan, olmazsa olmaz bir ihtiyaç haline geliyor. Uzmanlar önümüzdeki 20 yıl içerisinde tüm dünyada su savaşlarının başlayabileceğine dikkat çekiyor. Peki yokluğu felaket anlamına gelecek olan su kaynaklarımızın tükenmemesi için neler yapabiliriz? Gelin, tasarrufa evlerimizden başlayalım ve yaşam alanlarımızdaki suyu koruyabilmek için yapabileceklerimize yakından bakalım!
Musluğu kapatma alışkanlığı edinin.
Ellerinizi sabunlarken, dişlerinizi fırçalarken veya traş olurken musluğun açık kalmasına gerek yok. Tüm bunlar olurken musluğunuzu kapatın, dakikada 6 litre suyu kurtarın.
Duş sürenizi kısaltın.
Kısa süreli duş almaya özen gösterin. Düşük akımlı, tasarruf sağlayan duş başlıklarını tercih edin. Küveti suyla doldurmak yerine duş başlığıyla yıkanarak su tüketiminizi %25 oranında azaltabilirsiniz.
Sebze ve meyveleri kaplarda yıkayın.
Sebze ve meyvelerinizi su altında yıkayanlardansanız yılda yaklaşık 18 ton suyu çöpe atıyorsunuz demektir. Su deposu ile Bunun yerine gıda maddelerinizi bir kaba su doldurarak yıkayın, hem daha az su harcayın hem de sebze ve meyvelerinizi kimyasallardan arındırın.
Makinelerinizi her zaman tam doldurun.
Çamaşır ve bulaşık makinenizi her zaman tam olarak doluyken kullanın. Bir bardak veya pantolon için makine çalıştırmayın. Makinelerinizi her zaman ekonomik modda kullandığınızdan emin olun. Böylece hem elektriğinizi hem de suyunuzu koruyun.
Bozuk musluklarınızı onarın.
Bozuk durumda olan musluklar, kaçak ve sızıntılara sebep olabilir. Damlayan bir musluğunuz varsa bunu mutlaka tamir ettirin. Damlayan bir musluğun günde 15 litre, yılda ise 5500 litre su israfına neden olduğunu unutmayın.