
Engebeli arazilerde deponun yeri önemlidir. Deponun kullanımının kolay olması ve kolay temizlik yapmak için araziyi anlamanız ve uygun bir yer seçmeniz gerekir. Engebeli arazilerde, sahip olduğunuz su deposu modelinin yüksek bir yere ve sabit bir zemine kurulması deponun kullanım kolaylığını artıracaktır. Bizlerde araştırdık ve deponuzu nereye kurmanız gerektiğini aşağıda maddeler halinde listeledik.
-
Su basıncını için yüksek bir zemine kurun
Yer çekiminden faydalanmak için tankı yüksek bir yere kurmanız önerilir. Fizik yasalarına göre yüksek bir yerden su daha rahat ve tazyikli bir şekilde akacaktır. Bu sayede pompa olmadan deponuzdan su çekebilirsiniz. Yani sahip olduğunuz engebeli araziyi, bu şekilde kullanabilirsiniz. Ancak zeminin tankın ağırlığını taşıyabilecek kadar sağlam olduğundan emin olmanız gerekir.
-
Sabit bir zemine sahip bir yer seçin.
Zemin gevşek veya çamurlu ise tankın devrilme veya batma riski vardır. Kayalık veya sıkıştırılmış zemin üzerine kurulum yaparsanız uzun yıllar güvenle kullanabilirsiniz. Deponuzu betonarme bir zemin üzerine de kurabilirsiniz.
-
Bakımı kolay bir yer sağlayın
Eğer depo dik bir yamaca veya ulaşılması zor bir yere monte edilirse, temizliği zor olacaktır. Deponuzu ulaşabileceğiniz bir yere kurmanız daha iyi olacaktır.
-
Rüzgarın etkilerini göz önünde bulundurun
Özellikle polietilen tanklar boş olduğunda hafiftir ve şiddetli rüzgarlarda sallanabilir veya uçabilir. Rüzgarlı bölgelerde deponun devrilmesini önlemek için bariyer kullanabilirsiniz.
Hayvancılıkta Su Deposu Kullanımı
Hayvancılıkta hayvanların sağlığı için su içmesi gerekir. Ancak bölgeye ve mevsime bağlı olarak su kaynağı temin etmek zor olabiliyor. Bu nedenle birçok yerde hayvancılık yapan insanlar hayvanları için 7 tonluk su deposu kullanıyor. Hayvancılıkta kullanıma uygun, kaliteli depolar kullanmanızı öneriyoruz. İçme suyu ve atık su depolama gibi farklı amaçlara yönelik çok çeşitli tanklar bulunmaktadır. Kuraklık veya su kesintileri yaşandığında, bunun hayvancılık üzerindeki etkisi ciddi olabilir. Dolayısıyla yeterli kapasiteye sahip tanklara sahip olmak daha iyi olacaktır. Özellikle büyük ahırlarda her türlü duruma hazırlıklı olmak için birden fazla tank kullanılması daha iyi olacaktır.
İnekler, koyunlar gibi çiftlik hayvanları her gün büyük miktarda suya ihtiyaç duyarlar. Özellikle yaz aylarında tüketim artabiliyor. Polietilen veya paslanmaz çelik tanklar kullanarak hayvanlarınız için temiz içme suyu sağlayabilirsiniz. Ultraviyole ışınlara dayanıklı bir tank seçmek, depoladığınız su kalitesinin bozulmasını da önleyebilir. Hayvancılık sektöründe sadece içme suyunun depolanması değil, atık su ve dışkının da depolanması büyük önem taşımaktadır. Gübrenin geçici depolanması için dayanıklı su depoları kullanılır. Özellikle kimyasal dayanımı yüksek olan tanklar, aşındırıcı bileşenlerin neden olduğu hasarın önüne geçebilir.
Köylerde Foseptik Kullanımı
Eğer yerleşim yerlerine uzak bir köyde yaşıyorsanız, foseptik tanklarının öneminin farkındasınızdır. Foseptik depolanan bu tanklar, şehir gibi yerlerin aksine, özellikle kanalizasyon sisteminin bulunmadığı köylerde çok kullanılır. 9 tonluk su deposu gibi depoların foseptik deposu olarak kullanılmadığı takdirde evlerde oluşan pis sular ve kanalizasyonlar çevreye karışacak ve çevreye önemli zararlar verecektir. Foseptik olarak kullanılan tanklar küçük bir evin atığı için kullanılabilir. Örneğin mutfak ve tuvaletlerden gelen sular bu depolarda depolanabilir.
Bu depolar oldukça verimlidir ve bakımı kolaydır. Ayrıca polietilen veya polyesterden yapılmış depolar dayanıklı olduğu ve uzun süre kullanılabileceği için daha ekonomik sayılır. Köyde yaşıyorsanız, bir foseptik olarak kullanılan bir tank kurmanın gerekli olduğunu düşünebilirsiniz, ancak son zamanlarda kurulumu kolay olan daha fazla sayıda depo bulunmaktadır. Foseptik tank kullanımı hijyeni artırdığı ve çevreye olan zararı azalttığı için özellikle köylerde kullanılmasını şiddetle tavsiye ediyoruz.