Su, hem çiftliklerde bununla beraber bahçelerde üretkenliği arttırmak için en mühim kaynaklardan biridir. Uygun bir polietilen su deposu modelleri ile bilhassa yağmurun yağmadığı kurak dönemlerde sene süresince devamlı su teminini sağlar. İster büyük bir çiftlik, isterseniz minik bir bahçe olsun, doğru bir depolama sistemi ile her zaman su kaynağınız olabilir. Yalnızca su değil birçok farklı ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir depo kullanabilirsiniz. Pirinç, mercimek gibi küçük taneli bir ürün üreten bir çiftçi iseniz, koni tasarımındaki depolardan tercih edebilirsiniz. Bu tarz ürünlerin depolaması için bu depolar doğru bir seçim olacaktır. Yerçekimi beslemeli sistemler, eğimli yada yüksek bir zeminde bulunan çiftlikleri yada bahçeleri sulamak için rahat ve oldukça ucuz bir yoldur. Yüksek bir rakıma yerleştirilen bir su depolama tankı, pompalara yada elektriğe gereksinim duymadan yerçekimi kullanarak suyu çiftlik yada bahçeye dağıtabilir. Enerji açısından bereketli bir sistemdir ve yağmur suyu toplama sistemi yada öteki su depolama çeşitleriyle birleştirilebilir.
Çiftçilik yalnızca bir ürün üretmek değildir, hayvancılık faaliyetlerini de çiftçilik kategorisinde inceleyebiliriz. Hayvancılık çiftlikleri için ayrı bir su teknesi olmalıdır. Bunlar, çiftliğin ölçeğine bağlı olarak büyük ölçekli bir depoya bağlanabilir yada elle doldurulabilir. Su teknelerinin yapımında kullanılan malzemeler, sağlam ve toksik olmamalı ve suyun serin kalacağı ve buharlaşmayacağı gölgeli bir alana yerleştirilmelidir. Esnekliğin lüzumlu olduğu bir çiftlik yada bahçede ise taşınabilir depolama ürünleri oldukça kullanışlıdır. Bu tanklar değişken boyutlarda olabilir ve kullanım için gereken yere oldukça basit bir halde taşınabilir. Taşınabilir tanklar, geçici sulama, çiftliğin uzak bölgelerine su nakliyat ve inşaat yada acele gereksinimler benzer biçimde birçok başka kullanım için en uygunudur. Plastik, paslanmaz çelik yada dayanabilir malzemelere benzer biçimde boşken hafifçe olan değişik dayanıklı malzemelerden yapılabilirler.
Depolama ürünleri ile birleştirilen damla sulama sistemleri, oldukça azca yada asla israf olmadan köklere su ulaştırmanın en iyi yolunu sağlar ve mahsullerin sıhhatli bir halde büyümek için gereksinim duydukları optimum oranda suyu emmesini sağlar. Bunlar yağmur suyu tanklarına, yeraltına konumlandırılan tanklara yada hatta belediye su kaynaklarına bağlanabilir. Damla sulama, suyun korunmasına yönelik gereksinim sebebiyle kurak bölgelerde bulunan bahçelerde ve çiftliklerde en çokça kullanılmaktadır.
Yeraltı Su Tankların Tarım Alanlarında Kullanımı
Yeraltına konumlandırılan tanklar, alanın sınırı olan olduğu çiftlikler ve bahçeler için oldukça bereketli depolama alanlarıdır. Tank yer dibine gömülüdür ve bu yüzden yerden tasarruf sağlar. Ayrıca yer yüzündeki ısı dalgalanmalarından ve kirlenmeden içerisindeki suyu korur. Donma sıcaklığının bir unsur olduğu durumlarda, toprak bir yalıtım görevi görür, içerisindeki suyu donmadan kullanmaya devam edebilirsiniz. Tankın malzemesi ve tasarımı, tankın sulama sistemine bağlanmasını yada içilebilir suyu depolamasını sağlar. Bu tarz alanlarda ise 6 tonluk su deposu modelleri yeterli olacaktır. Bir depo satın almak bilhassa büyük çiftliklerde büyük oranda suyu depolamak için harika bir yoldur. Bunlar, yağmur suyunu, akıntıyı yada hatta öteki kaynaklardan pompalanan suyu depolayabilirsiniz. Depolanan su sulama, hayvancılık, su ürünleri yetiştiriciliği yada kuraklık esnasında yedek su kaynağı olarak kullanılabilir. Daha büyük hacimdeki depolar, daha çok yer kaplasa da büyük ölçekli tarımsal faaliyetler için önemlidir.
Yağmur Suyu Hasadı
Suyu depolamanın en uygulanabilir ve ekonomik yollarından biri yağmur suyunu toplamaktır. Yağmur suyunun toplandığı su deposu sulama, hayvancılık yada temizlik için çatılardan, seralardan yada öteki toplama alanlarından yağmur suyunu toplamak için kurulur. Yağmur suyu hasadı sistemi, bir bahçeyi besleyebilecek minik tanklardan geniş çiftçilik faaliyetleri için büyük depolara kadar ebat ihtiyacına uyacak halde tasarlanabilir ve değiştirilebilir. Yağmur suyu hasadının temel avantajları, belediye suyu kaynaklarına olan bağımlılığın azaltılması, su faturalarının düşürülmesi ve çevresel ayak izinin azaltılmasıdır. Yağmur suyu hasadı, hem bireyler hem de tarım alanları için değerli bir uygulama haline getirerek çok sayıda fayda sunar. İşte temel avantajların bir listesi aşağıdaki gibidir.
- Yağmur suyunu toplayarak ve depolayarak belediye veya yeraltı suyu kaynaklarına olan bağımlılığı azaltır.
- Sulama, yıkama ve diğer içilemez kullanımlar için alternatif bir su kaynağı sağlayarak su faturalarını düşürür.
- Bitkilere genellikle arıtılmış suya kıyasla daha yumuşak ve büyümeleri için daha iyi olan doğal, kimyasal içermeyen su sağlar.
- Belediyenin su kaynaklarına olan talebi azaltarak ve çevresel etkiyi en aza indirerek sürdürülebilirliği teşvik eder.
- Kuraklık dönemlerinde veya su kısıtlamaları uygulandığında kendi kendine yeten bir su kaynağı sağlar.
- Aşırı yağmur suyunun toprağa sızmasına izin verildiğinde, yeraltı suyu kaynaklarının yenilenmesine yardımcı olabilir.