Su, hayatımızın en temel kaynaklarından birisidir. Günümüzde su kaynaklarının kıt olduğu veya iklim değişikliği nedeniyle düzensiz yağışların yaşandığı Doğu Anadolu gibi bölgelerimizde su önemli bir kaynaktır. Bölgedeki insanlar su kaynaklarını artırmak için paslanmaz su deposu gibi depolar kullanırlar ve bu depolama sistemleri bölgedeki insanlar için hayati bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, çatı ve bahçe için entegre depolama sistemleri, hem su tasarrufu sağlamak hem de çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunmak amacıyla mükemmel bir çözümdür. Çatıya veya yüksek alanlara kurulan depolama sistemleri, yağmur suyunun çatılardan toplanarak depolanmasını sağlar. Ayrıca bu sistemlerin yere kurulan versiyonları da bulunur. Yükseğe konulan depolardan yerçekimi sayesinde suyun borularla eve aktarımı kolaylaşır. Bunun için elektrikli pompalar kullanmanıza gerek kalmaz çünkü yerçekimi bu işi halledecektir. Çatı depolama sistemlerinin başlıca avantajları arasında yağmur suyunun toplanması bulunur. Bu durum şebeke suyunun kullanımını azaltarak su faturalarını düşürür.
Çatıya kurulan depolar, güneş ışığını direkt olarak maruz kalırlar. Bu hususta depo için bir gölge alan oluşturulması üreticiler tarafından önerilir. Aksi halde kışın içerisindeki su aşırı soğuyacaktır, yazın ise aşırı ısınacaktır. Çatıya kurulan depo içerisinde depolanan yağmur suyunun kullanımı, yeraltı su kaynaklarının korunmasına yardımcı olur. Bu koruma tarım alanlarında pek etkili olmasa da hobi bahçeleri için oldukça etkili olacaktır. Depolanan su, özellikle yaz aylarında bahçe sulama için ideal bir kaynak olacaktır çünkü su direkt olarak ısındığı için herhangi bir ısıtıcı kullanmadan kışın depoladığınız su ile duşunuzu alabilirsiniz. Bunların yanında doğal afetler yaşandığında insanların suya erişimi kısıtlanır. Malum ülkemiz bir deprem bölgesidir, herhangi bir deprem anında temiz su, bu depolar aracılığı ile bölgeye sevk edilebilir. Çünkü devlet doğalgaz, elektrik ve su gibi kaynakları deprem sonrasında kesmektedir. Böylece facianın artmasının önüne geçilir.
Bahçeleriniz İçin Su Depolama Sistemleri
Ülkemizde insanlar bahçelerde biber domates yetiştirmeyi sever. Ancak her bahçe su tüketimi sağlar. Hatta saksılarınız bile. Bahçelerde su tasarrufu sağlamak amacıyla yağmur suyu hasadı yapılabilir. Bu hasadın depolanması için ise depolama sistemleri kullanmak oldukça mantıklı olacaktır. Depolama sistemleri sayesinde, bahçedeki bitkilerin ve çimlerin sulanması için yağmur suyunun etkin bir şekilde toplanmasını ve kullanılmasını sağlar. Tabi ki bu sistemler su faturanıza olumlu yansıyacaktır. Depolarda toplanan yağmur suyunun otomatik olarak bitkilerinize dağıtılması için ışık sensörleri ve zamanlayıcılarla donatılmış damla sulama sistemleri kullanabilirsiniz. Böylece su israfının önüne geçmiş olursunuz.
Hasat yaptığınız yağmur suyu mineralden yoksun olacaktır. Böyle bir suyu içebilirsiniz ancak su kalitesini artırmak için depoya entegre filtrasyon sistemleri kullanabilirsiniz. Filtrasyon sayesinde damla sulama sistemlerinizde sağlıklı çalışacaktır ve böyle ve bitkilerin sağlığını koruyabileceksiniz. Çünkü damla sulama sistemlerinde oluşabilecek bir arızayı hemen fark etmek oldukça güçtür.
Yağmur suyu hasadı için bir depolama sistemi kurulumu oldukça basittir ve bizce hemen hemen herkes yapabilir. Bunun için öncelikle 1 tonluk su deposu gibi bir depoya ihtiyacınız olacaktır. Tabiki bir çatınızın olduğunu varsayıyoruz. Bu hususta çatıdan toplanacak su miktarının hesaplanması ve uygun depo kapasitesinin belirlenmesi gerekiyor. Yani ihtiyacınız olan su miktarını hesaplayarak, ihtiyaç fazlası suyu depolamayabilirsiniz. Kurulum sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Satın aldığınız deponun ve bağlantı elemanlarının uzun ömürlü ve dayanıklı malzemelerden yapılmış olması gerekir. Bu hususta birçok farklı malzeme bulunmaktadır. Deponun kurulacağı yerin, suyun kolaylıkla toplanabileceği ve dağıtılabileceği bir konumda olması gerekmektedir çünkü her binanın veya yapının yağmur saçağı ve bu saçaklardan geçen suyun tahliye edildiği bir boru bulunur. Sizlerde bu boruları kullanabilirsiniz. Son olarak kurduğunuz depolama sisteminin düzenli olarak temizlenmesi gerekir, su kalitesinin korunması ve sistemin verimli çalışması açısından gereklidir.
Sürdürülebilir Su Yönetimi ve Ekonomik Avantajlar
Yağmur suyu hasadı için kurulan sistemler, günümüzde birçok bölgede su sorununa çözüm olarak görülmektedir. Hatta Sydney gibi şehirlerde yağmur suyu hasadı şehirdeki su sorunun 50 seneliğine çözmüştür. Yağmur yağdığı sürece şehirde su sorunu bulunmayacaktır. Bu tarz sürdürülebilir su çözümleri, hem çevresel hem de ekonomik avantajlar sunar. Nitekim bireysel anlamda düşündüğümüzde bu tarz sistemler çeşitli kullanım alanlarında su tasarrufu yapılmasını sağlar ve yeraltı su kaynakları, göl ve akarsular gibi doğal su kaynaklarının korunmasına katkıda bulunur.
Yağmur suyu hasadı yapmanın çeşitli ekonomik faydaları bulunmaktadır. Bu faydalar arasında toplanan yağmur suyu, bahçe sulaması, temizlik için kullanılması su faturanıza olumlu yansır. Nitekim 4 kişilik bir bahçe ve temizlik için kullandığı su tonlarca litreye ulaşabilir. Bunların yanında su deposu fiyatları oldukça uygun olduğu için bu tarz alanlarda kullanılması normaldir. Bir sene içerisinde kendini amorti edecektir. Depolar dayanıklı malzemeler kullanılarak üretildiği için oldukça uzun ömürlü olacaktır. Tüm bunların sonucunda yağmur suyu hasadı, göl ve akarsular gibi yerel su kaynaklarının korunmasına yardımcı olarak çevresel etkiyi azaltır. Böylece çevreye saygılı bir su tüketimi yapılmış olur. Sizlerde bir depolama ürünü satın alarak bu sistemleri evinize kurabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.