Ülkemizde en çok maruz kaldığımız doğal afet depremlerdir. Fakat çevremizde çok görmesekte ve son zamanlarda ormanların da yanması sonucunda yangın gibi afetlere de çokça maruz kalmaktayız. Yangın hususunda en çok kullanılan önlemler arasında artık polietilen su deposu modelleri de yer almaktadır. Yangın hususunda kullanılabilecek bu tanklar, tüm yangına müdahale etmek amacıyla değil, daha çok ilk müdahaleyi yapmak amacıyla kullanılmaktadır. Keza yangınların büyümemesi için ilk müdahale oldukça hayatidir. Bu duruma halk arasında “Yılanın başını küçükken ezmek” deyimi kullanılır. Yangın küçükken söndürürseniz, büyüyemez. Peki bu hususta bu tanklar nasıl kullanılır ve hangileri kullanılırsa daha iyi olur gibisinden sorular ile karşılaşmaktayız. Bizlerde sizler için bu konuları araştırarak kaleme aldık.
Yangın veya Diğer Doğal Afetler Sırasında Kullanılabilecek En Uygun Su Deposu Hangisidir?
İster organik olsun, isterse kimyasal içerikler olsun, herhangi bir içeriğin depolandığı bu tanklar üç farklı hammadde ile üretilmektedir. Acil durumlar ve doğal afetler sırasında kullanılması gereken depoları ele alacağız. Fakat bu durumlar ile ilgili bilinmesi gereken en önemli etken, bu tanklar acil durumlarda kullanılması için satın alındığından ötürü, depolanan su veya farklı kimyasal içerik uzun süre beklemektedir. Bu tanklar, depolanan içeriği uzun süreler boyunca koruyabilmektedir. Fakat ortamın ısı oranı bu duruma çok fazla etki edecektir. Farklı farklı açılardan değerlendireceğiz. Depoların imal edildiği hammaddelerin, kullanım esnasında nasıl bir etkisi olduğunu ele alacağız. İşte söz konusu olan depoların özellikleri aşağıdakiler gibidir.
Paslanmaz Su Deposu
Paslanmaz çelikten elde edilen bu tanklar, sağlamlığı ile ön plana çıkmaktadır. Diğer depolardan farklı olarak bu tankların sert yapısı sayesinde depreme daha dayanıklı olduğu söylenebilir. Ayrıca ışık yalıtımı da bulunduğundan dolayı içerisindeki içerik bozulmadan uzun süre boyunca kalabilir. Bunların yanı sıra dikey tasarıma sahip tonluk su deposu satın alındığında deprem anında yaşam üçgeni dahi yaratabilirler. O bölgede binadan çıkamayan insanlara daha hızlı ulaşım sağlanabilir. Bu esnada üzerine tonlarca moloz yıkılacağı için kullanılmaz hale gelecektir. Fakat bu durum tamir edilebilir düzeyde olacaktır. Yangın anında kullanımı ise oldukça uygundur. İçerisine depolanacak su veya yangın söndürücü kimyasal içerik depolanır ve tahliye vanası, yangın söndürme sistemine bağlanarak, yangın anında otomatik bir kullanım sağlanabilir. Bu açıdan bakıldığında yangına karşı da oldukça etkilidir. Daha ekstrem bir örnek verelim ve yangının deponun bulunduğu alanda çıktığını varsayalım. Çeliğın ısı oranı +80 dereceye kadar olduğundan dolayı yangına hemen müdahale edilirse herhangi bir sorun olmayacaktır. Fakat saatler süren bir yangın sonucunda deponun bazı bölümleri yanabilir. Bu tarz ekstrem bir örnekte dahi bu depolar oldukça dayanıklıdır.
Polyester Su Deposu
Polyester kullanılarak üretilen tanklar genellikle kimyasal dayanıklılığı ile ön plana çıkmaktadır. Çünkü bu tanklar üretim endüstrisinin aranan elemanlarından bir tanesidir. Acil durumlar ve doğal afetler hususunda da en az paslanmaz çelikten üretilen tanklar kadar iş yapabilirler. Hem paslanmaz çelikten üretilen tanklar hem de polyester depolama ürünleri, yerinde montaj özelliğine sahiptirler. Bu özellik sayesinde deponun konumlandırılacağı alana göre depo tasarımı yapılabilir. Deprem anında yaşam üçgeni yaratılabilecek bir alan yaratılabilir. Ayrıca üretim şekline bakılacak olursa polyesterin, sert ama esnek bir yapısı bulunmaktadır. Basit şekliyle anlatacak olursak polyester reçine ve cam elyafın birleştirilmesi sonucunda elde edilmektedir. Kimyasal dayanıklılığı yangın konusunda çok işlevsel olabilir. Su, yangını söndürmekte çok etkili bir sıvı değildir. İtfaiyeciler yangına müdahale ederken, yangın tüplerinin içerisindekine benzer kimyasal bir içerik kullanmaktadırlar. Bu malzemeyi en iyi şekilde bozulmadan taşıyabilecek tek depolama ürünü polyesterden imal edilen ürünlerdir. Bu depolar, kimyasal dayanıklılığını ise üretim reçetesine katılan izoftalik ve epoksi esaslı vinilester reçineden sağlamaktadır. Sel ve heyelan gibi doğal afetlerde ise bulunduğu yapı yıkılmazsa herhangi bir zarar görmezler. Dışarıda konumlandırılan bir depolama ürünü ise muhtemelen yeri değişecektir. İçerisinde ağırlık yaratan bir içerik bulunuyorsa eğer muhtemelen olduğu yerde kazık gibi durabilir. Bu durum tamamen bulunduğu ortama bağlı olarak değişmektedir.
Polietilen Su Deposu
Polietilen kullanılarak üretilen depolama ürünleri, ekonomik fiyatları ve hafifliği ile ön plana çıkmaktadır. Yangın konusunda en az paslanmaz çelikten üretilen tanklar kadar iş yapabilmektedir. Tahliye vanasına, yangın söndürme sistemi bağlandığı vakti, otomatik olarak devreye girecektir. Polietilen yapısı gereği esnek bir malzemedir. Keza bu tankların üretimi seri olup, monoblok üretim şekline sahiptir. Depo tasarımı özelinde hazırlanan kalıplara, polietilen dökülerek üretilen bu tanklar, tek parça halinde çıkarılarak üretilmektedir. Diğerlerinden farklı olarak depolama ürünleri arasında en ekonomik fiyat etiketine sahip depolardır fakat diğerlerine göre deprem gibi doğal afetlere karşı dayanıklılığı biraz daha azdır. Sel ve heyelan gibi doğal afetler söz konusu ise tamamen deponun bulunduğu ortama göre dayanıklılık düzeyi değişkenlik göstermektedir. Sizlerde avantajlarla dolu bu tanklardan herhangi birinden satın alarak, doğal afetlere veya yangın gibi acil durumlara hazırlıklı olabilirsiniz. Modelleri web sitemizden inceleyebilir, daha fazla bilgi almak için müşteri temsilcilerimizle görüşebilirsiniz.